Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Borrell v Maroku vyhlásil nulovú toleranciu voči korupcii

Josep Borrell, archívne foto. Foto: TASR / AP

Belgická polícia počas decembra uskutočnila sériu razií v bydliskách súčasných i bývalých poslancov EP či lobistov. Našla počas nich 1,5 milióna eur v hotovosti.

Rabat 5. januára (TASR) - Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell vo štvrtok prisľúbil "nulovú toleranciu" voči korupcii. Vyjadril sa tak v spojitosti s korupčným škandálom známym ako Katargate. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Postoj EÚ je jasný: Beztrestnosť za korupciu nemôže existovať. Nulová tolerancia," povedal Borrell po stretnutí s marockým ministrom zahraničných vecí Násirom Búrítom. Dodal, že EÚ musí počkať na závery výsledkov prebiehajúceho vyšetrovania v spojitosti s korupčným škandálom.

Belgická polícia počas decembra uskutočnila sériu razií v bydliskách súčasných i bývalých poslancov EP či lobistov. Našla počas nich 1,5 milióna eur v hotovosti. Belgické médiá informovali o spojitosti týchto zistení s Katarom a Marokom. Polícia zadržala podpredsedníčku EP Evu Kailisovú a tri ďalšie osoby.

Búríta vyhlásil, že Maroko bude brániť svoje záujmy a "ráta so svojimi partnermi" pri obrane vzťahov s EÚ.

Borrellov hovorca Peter Stano v stredu počas tlačovej konferencie v Bruseli upozornil, že v tomto štádiu vyšetrovaní existujú iba obvinenia, ale žiadne dôkazy o pochybení Maroka.

Marocký premiér Azíz Achanúš vo štvrtok uviedol, že jeho krajina je "najväčším hospodárskym a obchodným partnerom EÚ na africkom kontinente". Toto kráľovstvo má s EÚ dohody v oblasti rybolovu a poľnohospodárstva.