Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Borrell vyzval kubánske úrady, aby si vypočuli demonštrantov

Na archívnej snímke z 22. februára 2021 šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell. Foto: TASR/AP

Podporu kubánskym demonštrantom vyslovil v pondelok ešte pred Borrellom aj americký prezident Joe Biden.

Brusel 12. júla (TASR) - Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell vyzval v pondelok kubánske úrady, aby povolili pokojné protivládne protesty a venovali pozornosť požiadavkám demonštrantov. Informovala o tom agentúra AFP.

"Chcel by som vyzvať vládu, aby povolila pokojné demonštrácie a venovala pozornosť nespokojnosti, ktorú vyjadrujú demonštranti," povedal Borrell po pondelňajšom zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli v reakcii na protesty, ktoré v nedeľu vypukli na Kube.

Podporu kubánskym demonštrantom vyslovil v pondelok ešte pred Borrellom aj americký prezident Joe Biden. Ten vyzval kubánsku komunistickú vládu, aby si "vypočula" demonštrantov žiadajúcich koniec "represií" a chudoby.

Kubánsky prezident Miguel Díaz-Canel v pondelok v televíznom príhovore poznamenal, že jeho vláda čelí mnohým ťažkostiam spôsobeným desaťročiami amerických sankcií, ktorých cieľom je krajinu "ekonomicky dusiť".

Na záberoch vysielaných z Kuby naživo na sociálnych sieťach bolo v nedeľu vidno tisíce ľudí pochodujúcich na havanskej promenáde Malecón, ale aj v menších mestách v provincii Cienfuegos pri južnom pobreží či meste Palma Soriano na juhovýchode Kuby.

Kuba zažíva najhorší ekonomický prepad za viac než tri desaťročia, ktorý postihol aj základné sektory potravinárstva a poľnohospodárstva. Sankcie USA obmedzili krajine dôležité zdroje financií. Ostrovný štát v súčasnosti zápasí aj covidom - počty nakazených v posledných týždňoch dosiahli najvyššiu úroveň od začiatku pandémie. Kuba sa rozhodla vyrobiť vlastné vakcíny proti ochoreniu, plány na očkovanie obyvateľstva však podľa dostupných správ viaznu.