Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Borrell vyzval na nezávislé vyšetrovanie pôvodu nového koronavírusu

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Šéf diplomacie EÚ Borrell vyzval Čínu, aby sa zhostila svojej úlohy a svojho dielu zodpovednosti v boji proti pandémii, pri vývoji vhodnej očkovacej látky a podpore globálnej ekonomiky.

Brusel 15. mája (TASR) - Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell vyzval na nezávislé vedecké vyšetrenie pôvodu nového koronavírusu SARS-CoV-2. Informovala o tom v piatok tlačová agentúra DPA.

Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku v úvodníku nemeckého denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung nalieha na Čínu, kde pandémia nového koronavírusu vlani v decembri vypukla, aby podnikla kroky na ochranu sveta pred prípadnými budúcimi pandémiami.

Borrell vyzval Čínu, aby "sa zhostila svojej úlohy a svojho dielu zodpovednosti" v boji proti pandémii, pri vývoji vhodnej očkovacej látky a podpore globálnej ekonomiky.

Šéf diplomacie EÚ zároveň apeloval na Peking, aby prispel k medzinárodnému úsiliu, ktorého cieľom je odpustiť dlhy rozvojovým krajinám najviac postihnutým pandémiou. Takýto krok už podľa neho podnikla Európska únia.

Spravodajca TASR Jaromír Novak