Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Borrell vyzval na vyšetrenie prípadu zastreleného muža v Predjordánsku

šéf diplomacie EÚ Josef Borrell. Foto: TASR/AP

Palestínska strana obviňuje izraelské sily z "chladnokrvnej popravy" mladíka.

Brusel 3. decembra (TASR) - Európska únia "je veľmi znepokojená" zvýšeným násilím na západnom brehu Jordánu (v Predjordánsku), uviedol v sobotu šéf diplomacie EÚ Josef Borrell. Citovala ho tlačová agentúra DPA.

Zabitie 22-ročného Palestínčania izraelskými bezpečnostnými silami je najnovším príkladom toho, ako sa v poslednom období vystupňovalo násilie v tejto palestínskej enkláve, dodal Borrell.

"Podľa medzinárodného práva je smrtiaca sila opodstatnená len v situáciách, v ktorých existuje vážne a bezprostredné ohrozenie života," uviedol Borrell.

Šéf diplomacie EÚ vyzval na vyšetrenie prípadu z piatka a na spravodlivé potrestanie osôb zodpovedných za túto streľbu.

Tragický incident v Predjordánsku neďaleko mesta Nábulus, keď izraelskí policajti zblízka zastrelili mladého Palestínčana, vyvolal vášnivú diskusiu na sociálnych sieťach.

Palestínska strana obviňuje izraelské sily z "chladnokrvnej popravy" mladíka.

Izraelská polícia naopak tvrdí, že Palestínčan bol ozbrojený nožom. Najprv sa pokúšal dostať do vozidla izraelských manželov. Následne ho vodič, armádny dôstojník na dovolenke, postrelil. Palestínčan potom spôsobil hlbokú reznú ranu na spánku blízko stojaceho policajta. Ďalší policajt sa snažil útočníka zatknúť. Video zachytáva zápas oboch mužov, pričom sa doň zapojili dvaja ďalší muži. Podľa izraelskej polície sa Palestínčan pokúsil vziať policajtovi pušku. Ten potom vytiahol strelnú zbraň a na Palestínčana vypálil - bál sa o svoj život a životy ostatných v blízkom okolí, uviedla polícia.

Palestínska tlačová agentúra WAFA napísala, že Palestínčana zasiahli štyri náboje. Dodala tiež, že izraelskí vojaci bránili palestínskym sanitkám dostať sa na miesto činu.

Osobitný vyslanec OSN pre Blízky východ Tor Wennesland v tvíte reagoval, že je zabitím Palestínčana "zhrozený". "Takéto prípady musia byť úplne a urýchlene vyšetrené a zodpovedné osoby musia byť postavené pred súd," napísal.

Proizraelskí užívatelia Twitteru na druhej strane bránili konanie policajta ako oprávnenú sebaobranu.