Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Borrell žiada krajiny, aby na pomoc pre Sýriu poskytli veľa peňazí

Na archívnej snímke Sýrčan jazdí na motorke okolo poškodených obchodov v sýrskom Atmehu v provincii Idlib 3. februára 2022. Foto: TASR/AP

Borrell, ktorý otvoril darcovskú konferenciu v Bruseli, uviedol, že 60 percent obyvateľov Sýrie trpí potravinovou neistotou a sotva vie, kde vezme ďalšie jedlo.

Brusel 10. mája (TASR) - Šéf európskej diplomacie Josep Borrell v utorok varoval, že ruská invázia na Ukrajinu ešte viac zhoršuje situáciu chudobou postihnutých Sýrčanov, a vyzval medzinárodných darcov, aby tejto vojnou zničenej krajine na Blízkom východe poskytli značnú finančnú pomoc. TASR správu prevzala od agentúry AP.

Borrell, ktorý otvoril darcovskú konferenciu v Bruseli, uviedol, že 60 percent obyvateľov Sýrie "trpí potravinovou neistotou a sotva vie, kde vezme ďalšie jedlo". "V dôsledku vojny Ruska sa zvýši ceny potravín a energií a situácia v Sýrii sa zhorší," varoval.

Šéf európskej diplomacie povedal, že 27-členný euroblok poskytne Sýrii v tomto roku ďalšiu miliardu eur, čím sa celková suma zvýši na 1,5 miliardy eur. Podľa jeho slov Európska únia v budúcom roku na tento účel vyčlení 1,56 miliardy eur.

"Náš silný politický záväzok voči Sýrii musí byť podporený rovnako silnými finančnými záväzkami," dodal Borrell. Sľúbil, že EÚ zachová sankcie voči vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Zároveň zdôraznil, že nemôžu existovať žiadne normalizované vzťahy, dokiaľ sa sýrski utečenci "bezpečne nevrátia domov".

Ceny potravín na celom svete už vzrástli, avšak vojna na Ukrajine, ktorá je dôležitým dodávateľom pšenice, situáciu ešte zhoršila. Tieto následky pocítili aj milióny Sýrčanov, ktorých už 11 rokov trvajúca vojna v krajine vyhnala z ich domovov. Mnohí sa v rámci svojho prežitia spoliehajú na medzinárodnú pomoc, priblížila AP.