Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Bakir Izetbegovič bol údajne zapletený do predaja zbraní al-Káide

Bakir Izetbegovič Foto: TASR/AP

Izetbegovičove údajné aktivity rozhnevali Spojené štáty, ktoré mu odkázali, že by určite skončil na Guantáname, nebyť dedičstva jeho otca, bývalého bosnianskeho prezidenta Aliju Izetbegoviča.

Sarajevo 25. apríla (TASR) - Moslimský člen predsedníctva Bosny a Hercegoviny Bakir Izetbegovič bol zapletený do predaja zbraní príslušníkom medzinárodnej teroristickej siete al-Káida v Iraku.

Napísal to dnes srbský server Vesti-online.com s odvolaním sa na správu analytika spoločnosti Stratfor pre Európu Marka Papiča.

Izetbegovičove údajné aktivity rozhnevali Spojené štáty, ktoré mu odkázali, že by určite skončil na Guantáname, nebyť dedičstva jeho otca, bývalého bosnianskeho prezidenta Aliju Izetbegoviča, uvádza sa v správe.

Bosnianske médiá podrobne informovali o tomto dokumente, ktorý značne rozvíril hladinu miestnej verejnej mienky, píšu Vesti. Bakir Izetbegovič však napriek tomu doposiaľ na tieto závažné tvrdenia nereagoval.

Dokument bol zverejnený na stránke servera WikiLeaks. Analytik sa pritom zvlášť venuje osobnosti a pôsobeniu Bakira Izetbegoviča, ktorý si podľa neho "kvôli svojmu radikálnemu islamizmu a vzťahom s teroristickými organizáciami dávno zaslúžil pobyt na Guantáname."

V dôverných listoch, ktoré analytik posielal centrále Stratforu v Texase koncom roka 2010, krátko po všeobecných voľbách v Bosne, uviedol, že Izetbegovičov predchodca Haris Silajdžič ako "presvedčený federalista" vôbec nebol "taký radikálny" v porovnaní s Bakirom, citujú Vesti.

Server už predtým uverejňoval texty o vzťahoch bosnianskej politickej špičky s teroristickými organizáciami. Spomenul aj aféru podniku Pretis, ktorý veľmi podozrivým a doteraz neobjasneným spôsobom predával protilietadlové rakety do Iraku.