Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Neznámi páchatelia nahlásili bomby v nemocnici a na súdoch v Bosne

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Bosnianske úrady uviedli, že zatiaľ nie je známy motív ani páchatelia tohto činu. Súdy v Sarajeve ho však označili za akt "terorizmu".

Sarajevo 2. júna (TASR) - V Bosne a Hercegovine museli vo štvrtok evakuovať sídla súdov v Sarajeve a nemocnicu v meste Banja Luka, v ktorých neznámi páchatelia nahlásil bomby. Oznámenia sa však neskôr ukázali ako falošné. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Univerzitná nemocnica v meste Banja Luka dostala varovanie o bombe prostredníctvom e-mailu, v ktorom sa podľa jej riaditeľa Vlada Djajiča písalo, že "Alah je veľký" a "nevercov vyhodíme do vzduchu". Vedenie nemocnice následne z budovy evakuovalo stovky pacientov a zamestnancov. Po prehľadaní areálu polícia potvrdila, že išlo o planý poplach.

Bosnianske úrady uviedli, že zatiaľ nie je známy motív ani páchatelia tohto činu. Súdy v Sarajeve ho však označili za akt "terorizmu".

Hlásenia o bombách v Bosne prišli len deň po tom, čo 400 škôl v Republike srbskej, jednej z dvoch bosnianskych entít, dostalo e-maily, v ktorých sa neznámi páchatelia vyhrážali, že ich "vyhodia do vzduchu" a "zabijú tisíce srbských detí". Podľa bosnianskeho denníka Oslobodjenje boli tieto maily odoslané z adresy prepojenej s ruským technologickým gigantom Yandex, ktorý prevádzkuje rovnomenný obľúbený vyhľadávač.

Desiatky falošných varovaní o bombách v uplynulých týždňoch zaznamenali aj v susednom Srbsku.