Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Úrady v Bosne zbúrali srbský pravoslávny kostol

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Miestne úrady oznámili, že kostol znovu postavia pri vstupe do dediny.

Sarajevo 5. júna (TASR) - Úrady v Bosne zbúrali v sobotu srbský pravoslávny kostol postavený na pozemku zhabanom Moslimom (Bosniakom), ktorí utiekli zo svojich domovov počas občianskej vojny v krajine rokoch 1992 - 1995. O zbúraní tohto objektu rozhodol v októbri 2019 Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) so sídlom v Štrasburgu, píše agentúra AP.

Kostol bol postavený v roku 1998 v dedine Konjevič Polje, a to na pozemku ženy menom Fata Orlovičová. Obec sa nachádza ďaleko Srebrenice, kde v roku 1995 srbské jednotky zabili vyše 8000 moslimských mužov a chlapcov vrátane manžela Orlovičovej.

Po tom, čo sa vrátila domov so svojimi príbuznými, pozemky im vrátili na základe Daytonských mierových dohôd, avšak s výnimkou pozemku, na ktorom stál kostol. Miesto sa tak stalo zdrojom napätia a niekedy viedlo ku konfliktom medzi miestnymi Srbmi a Moslimami.

Právne úsilie Orlovičovej rodiny o premiestnenie kostola bolo až do predvlaňajšieho verdiktu ESĽP neúspešné. Ten okrem rozhodnutia zbúrať kostol tiež nariadil úradom zaplatiť rodine Orlovičovcov náhradu škody v celkovej výške 31.000 eur.

Orlovičovej právnik pre bosnianske médiá uviedol, že očakáva rýchle odstránenie trosiek zbúraného kostola z jej pozemku. "Pracuje na tom veľa ľudí a pekné je aj počasie, takže očakávam, že do zajtra bude všetko hotové," uviedol.

Miestne úrady oznámili, že kostol znovu postavia pri vstupe do dediny.

Občianska vojna v Bosne sa skončila v roku 1995 podpísaním mierovej dohody, ktorá rozdelila krajinu na dve entity - Federáciu Bosny a Hercegoviny s prevažne bosnianskym (moslimským) a chorvátskym obyvateľstvom, a Republiku srbskú, kde žije prevažne etnicky srbské obyvateľstvo. Krajinu stmeľujú spoločné ústredné inštitúcie. V dôsledku tohto konfliktu bolo zabitých viac ako 100.000 ľudí a milióny museli opustiť svoje domovy, približuje AP.