Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Západ varoval Dodika pred krokmi vedúcimi k secesii Republiky srbskej

Milorad Dodik, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Parlament Republiky srbskej bude diskutovať o stiahnutí entity zo spoločnej bosnianskej armády, ako aj z daňovej správy a justičného systému krajiny.

Sarajevo 9. decembra (TASR) - Západné krajiny upozornili v stredu bosnianskosrbského prezidenta Milorada Dodika na dôsledky akéhokoľvek narušenia všeobecnej rámcovej dohody pre mier v Bosne a Hercegovine. Varovanie prišlo dva dni pred zasadaním parlamentu Republiky srbskej (RS), ktoré bude zamerané na začatie procesu sťahovania sa z centrálnych bosnianskych inštitúcií. Informovala o tom agentúra AFP.

Dodik opakovane hovoril o otázke secesie RS - srbskej entity v rozdelenej krajine - z dôvodu nespokojnosti s posilňovaním centrálnych bosnianskych inštitúcií.

Súčasný štatút Bosny určila Spojenými štátmi sprostredkovaná Daytonská mierová dohoda z roku 1995, pripomína AFP. Dohodou sa skončila krvavá občianska vojna sprevádzajúca rozpad Juhoslávie a Bosna sa rozdelila na dve entity - srbskú a moslimsko-chorvátsku - ktoré združovala centrálna vláda.

Parlament Republiky srbskej bude diskutovať o stiahnutí entity zo spoločnej bosnianskej armády, ako aj z daňovej správy a justičného systému krajiny.

"Akcie ktorejkoľvek zo zúčastnených strán zamerané na marenie všeobecnej rámcovej dohody pre mier budú mať dôsledky," uviedli v stredu vo vyhlásení predstavitelia Rady pre implementáciu mierovej dohody (PIC).

Rada pozostáva z predstaviteľov rôznych západných mocností a Ruska - ktoré vyhlásenie nepodpísalo, uvádza AFP. Kremeľ podporuje kroky Dodika, ktorý sa s ruským prezidentom Vladimirom Putinom stretol minulý týždeň v Moskve.

Podľa Dodika je Bosna "nemožnou krajinou" a ešte v septembri oznámil vytvorenie separátnej bosnianskosrbskej armády, čo bolo ostro kritizované zo strany Sarajeva.

Aj keď sa zdalo, že Dodik po stretnutiach s americkými diplomatmi počas uplynulých týždňov svoj postoj zmiernil, v stredu zdôraznil, že od svojho plánu nehodlá ustúpiť. "Na základe mierovej dohody má Republika srbská právo na svoju armádu, justíciu a daňovú správu," uviedol a dodal, že RS z týchto troch oblastí od dohôd s centrálnymi inštitúciami odstúpi.