Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Bosnianske deti posielajú rovesníkom na Ukrajinu balíčky s darčekmi

Bosnianske deti pripravujú darčeky pre ukrajinské deti v základnej škole Safvet Beg Basagič v Sarajeve v Bosne v utorok 20. decembra 2022. Foto: TASR/AP

Rodičom a pedagógom, ktorí pomáhajú darčeky vyberať, prebudila táto akcia spomienky na časy, keď počas vojny v Bosne sami dostávali darčeky od cudzích ľudí a vyrastali v neustálom strachu zo smrti.

Sarajevo 22. decembra (TASR) - Deti v Bosne a Hercegovine v priebehu decembra pripravujú balíčky s darčekmi pre svojich rovesníkov na vojnou zmietanej Ukrajine - podobné, aké kedysi počas bosnianskej vojny dostávali ich rodičia. TASR správu prevzala vo štvrtok z agentúry AP.

V reakcii na výzvu malého Múzea detstva v časoch vojny v bosnianskom hlavnom meste Sarajevo napĺňajú stovky miestnych detí malé balíčky s teplým oblečením, hračkami, sladkosťami a inými drobnými darčekmi. Ukrajinským deťom by mali byť doručené ešte do začiatku nového roka.

Rodičom a pedagógom, ktorí pomáhajú darčeky vyberať, prebudila táto akcia spomienky na časy, keď počas vojny v Bosne sami dostávali darčeky od cudzích ľudí a vyrastali v neustálom strachu zo smrti.

Bosnianske deti pripravujú darčeky pre ukrajinské deti v základnej škole Safvet Beg Basagič v Sarajeve v Bosne v utorok 20. decembra 2022.
Foto: TASR/AP


"Keď som svojmu otcovi povedala, že pripravíme darčeky pre deti na Ukrajine, povedal mi, ako veľmi sa tešil (on i jeho priatelia) z takýchto darčekov, ktoré dostal počas bosnianskej vojny," citovala AP 11-ročnú Saru Nur Spahičovú.

Bosnianskosrbské jednotky obliehali Sarajevo začiatkom 90. rokov v čase občianskej vojny, ktorá sprevádzala krvavý rozpad Juhoslávie. Zhruba 350.000 ľudí bolo vtedy na 46 mesiacov uväznených vo vlastnom meste a denne vystavených delostreleckej paľbe i útokom ostreľovačov. Nemali elektrinu, vodu, potraviny, lieky ani kontakt s vonkajším svetom.

Desaťročná Asja pózuje na fotografii s darčekom pripraveným pre ukrajinské deti na základnej škole Safvet Beg Basagič v Sarajeve v Bosne v utorok 20. decembra 2022.
Foto: TASR/AP


Počas obliehania Sarajeva zahynulo viac než 11.000 ľudí, z toho viac než polovicu tvorili civilisti. Nespočetne veľa osôb utrpelo zranenia, pripomína AP.

Múzeum detstva v časoch vojny v Sarajeve založili v roku 2017. Zbiera a uchováva osobné veci a svedectvá detí, ktoré postili balkánske vojny v 90. rokoch. Jeho zbierka obsahuje aj darčeky, ktoré dostali vtedajšie deti od cudzích ľudí.