Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Bosnianski Srbi odmietli zákaz popierania genocídy vydaný OSN

Rakúsky diplomat Valentin Inzko bol 13. marca 2009 vymenovaný za nového vysokého predstaviteľa medzinárodného spoločenstva v Bosne a Hercegovine. Foto: TASR/AP

Srbský člen trojčlenného predsedníctva Bosny Milorad Dodik povedal, že "v Srebrenici ku genocíde nedošlo".

Sarajevo 31. júla (TASR) - Bosnianski Srbi v piatok odmietli zákaz popierania genocídy, ktorý minulý týždeň vydal vysoký predstaviteľ Organizácie Spojených národov (OSN) pre Bosnu Valentin Inzko. Informovala o tom v piatok agentúra AFP.

Parlament Republiky srbskej (RS) takisto prijal zákon, na základe ktorého možno ľuďom, ktorí bosnianskych Srbov označia za "genocídnych", udeliť dlhoročné tresty odňatia slobody.

Inzko minulý piatok (23. júla) využil svoje právomoci a zakázal v krajine popieranie genocídy. Tento krok rozhneval vedúcich predstaviteľov bosnianskych Srbov, píše AFP.

Srbský člen trojčlenného predsedníctva Bosny Milorad Dodik povedal, že "v Srebrenici ku genocíde nedošlo".

Úlohou vysokého predstaviteľa OSN v Bosne je zabezpečiť dodržiavanie Daytonskej mierovej zmluvy, ktorou sa skončila občianska vojna v prvej polovici 90. rokov. Táto funkcia však zahŕňa aj rôzne výkonné právomoci, pripomína AFP.

Predpokladá sa, že Inzkov krok z minulého piatka sa vzťahuje na masakru v bosnianskej enkláve Srebrenica z roku 1995, ktorú označil za genocídu vo viacerých verdiktoch aj Medzinárodný súdny dvor (ICJ) či Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY). Vedúci predstavitelia Srbov však označenie genocída odmietajú, píše AFP.

Rakúsky diplomat Inzko v nedeľu 1. augusta funkciu vysokého predstaviteľa OSN odovzdá Nemcovi Christianovi Schmidtovi.