Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Bosnianski Srbi vyznamenali Putina za podporu Republiky srbskej

Ruský prezident Vladimir Putin Foto: TASR/AP

Západ často obviňuje Moskvu, že sa prostredníctvom svojich spojencov v Srbsku a Bosne snaží destabilizovať Bosnu i zvyšok Balkánu.

Sarajevo 8. januára (TASR) - Vodca bosnianskych Srbov Milorad Dodik v nedeľu udelil ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi najvyššie vyznamenanie za "vlastenecký záujem a lásku" k Srbmi ovládanej časti Bosny, informovala agentúra AP.

"Putin sa zaslúžil o rozvoj a posilnenie spolupráce a politických a priateľských vzťahov medzi Republikou srbskou a Ruskom," povedal bosnianskosrbský prezident Dodik na slávnostnom odovzdávaní ocenení v bosnianskosrbskej metropole Banja Luka.

Dodik, ktorý navštívil Putina v septembri v Moskve, udržiava s ruským prezidentom tesné vzťahy aj napriek vojne rozpútanej Ruskom na Ukrajine. Medailu Putinovi odovzdá počas ich najbližšieho stretnutia, objasnila AP.

Západ často obviňuje Moskvu, že sa prostredníctvom svojich spojencov v Srbsku a Bosne snaží destabilizovať Bosnu i zvyšok Balkánu.

Medzi nich patrí aj Dodik, ktorý otvorene obhajoval odtrhnutie Srbmi ovládanej polovice Bosny od bosniansko-chorvátskej federácie a jej pripojenie k susednému Srbsku.

Mierová dohoda sprostredkovaná Spojenými štátmi v roku 1995 ukončila vojnu v Bosne, ktorá po sebe zanechala najmenej 100.000 mŕtvych a milióny ľudí bez domova. Spôsobila tiež, že krajina je rozdelená na moslimsko-chorvátsku Federáciu Bosny a Hercegoviny a Republiku srbskú. Rozpory medzi jej hlavnými etnickými skupinami - Srbmi, Moslimami (Bosniakmi) a Chorvátmi - Moskva aktívne využíva, a to tichou podporou Dodikovej proseparatistickej politiky.

AP doplnila, že Dodik udelil Putinovi ocenenie pri príležitosti Dňa Republiky srbskej, ktorý však bosniansky ústavný súd označil za nezákonný - okrem iného aj s odôvodnením, že je diskriminačný voči Nesrbom.

Deviateho januára 1992 Srbi v Bosne a Hercegovine vyhlásili vznik svojho separatistického útvaru. Na jeho čele stál Radovan Karadžič.