Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Troch zadržaných v prípade bostonského útoku odovzdali do rúk šerifom

Bostonskí policajti kráčajú po ulici Boylston Street v Bostone 18. apríla 2013 pri mieste dvoch explózií pred cieľovou rovinkou počas Bostonského maratónu. Foto: TASR/AP

Doteraz figurovali v prípade len dvaja podozriví - bratia čečenského pôvodu Tamerlan a Džochar Carnajevovci.

Boston 2. mája (TASR) - Troch mužov podozrivých z napomáhania páchateľovi bombového útoku počas bostonského maratónu odovzdali v stredu do rúk americkým šerifom po tom, ako sa nakrátko objavili pred súdom. Informovala o tom agentúra Reuters.

Azamat Tažajakov a Dias Kadyrbajev čelia obvineniu z konšpirácie za účelom bránenia výkonu spravodlivosti. Tretí podozriví Robel Phillipos je obvinený z falošných výpovedí pred federálnymi vyšetrovateľmi.

Podľa dokumentov predložených federálnemu súdu Tažajakov a Kadyrbajev tri dni po bostonskom útoku odniesli ruksak hlavného podozrivého Džochara Carnajeva z jeho izby na internáte University of Massachusetts v meste Dartmouth. V batohu sa údajne nachádzala zábavná pyrotechnika a laptop patriaci Carnajevovi.

Doteraz figurovali v prípade len dvaja podozriví - bratia čečenského pôvodu Tamerlan a Džochar Carnajevovci. Prvý z nich prišiel o život počas prestrelky z políciou a druhý sa zotavuje zo strelných zranení vo väzenskej nemocnici.

Džochara už obvinili z použitia zbraní hromadného ničenia a zo zámerného zničenia majetku pomocou výbušných zariadení, ktoré spôsobili smrť ľudí. V prípade, že ho súd uzná vinným, hrozí mu doživotie alebo dokonca aj trest smrti.

Výbuch dvoch svojpomocne vyrobených náloží v blízkosti cieľovej rovinky maratónu si 15. apríla tri životy a viac ako 260 zranených.


Kazachstan poskytol konzulárnu pomoc dvom študentom

Dvaja kazašskí študenti - zadržaní v USA v súvislosti s bombovým útokom na Bostonskom maratóne - budú prvý raz vypočutí na americkom súde 14. mája, uviedlo dnes ministerstvo zahraničných vecí Kazachstanu.

Ministerstvo zdôraznilo, že obaja 19-roční mladíci popierajú akékoľvek zapojenie do útoku, pri ktorom zahynuli traja ľudia a vyše 200 utrpelo zranenia. Kazachstan obom zabezpečil konzulárnu pomoc.

Študentov medzitým dopravili do väzenia, s vyšetrovateľmi spolupracujú. Azamat Tažajakov a Dias Kadyrbajev čelia obvineniu z konšpirácie za účelom bránenia výkonu spravodlivosti.

Okrem toho sa kazašskí študenti majú zodpovedať za údajné porušenie amerických imigračných zákonov. Súd má byť 9. mája, prípadne 22. mája.