Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Bomby na bostonskom maratóne zabili troch ľudí, vyše 150 zranili

Foto: TASR/AP
Zdravotníci pomáhajú zraneným po explózii v cieli najstaršieho mestského maratónu v Bostone 15. apríla 2013. Najmenej šesť osôb sa zranilo počas výbuchu. Foto: TASR/AP
Zdravotníci pomáhajú zranenému mužovi po explózii v cieli najstaršieho mestského maratónu v Bostone 15. apríla 2013. Foto: TASR/AP

Medzi obeťami ani zranenými bombového výbuchu v Bostone, nie sú hlásení žiadni Slováci. Polícia zatiaľ nikoho nezadržala.

Boston 16. apríla (TASR) - Na tri sa zvýšil počet obetí bombových výbuchov, ktoré v pondelok zasiahli účastníkov a divákov Bostonského maratónu. Oznámila to dnes miestna polícia.

Šéf polície v Bostone Ed Davis na tlačovej konferencii potvrdil zvýšenie počtu obetí dvoch explózií v oblasti cieľovej rovinky Bostonského maratónu z dvoch na tri osoby. Počet zranených určil na najmenej sto, pričom podľa agentúry DPA podotkol, že mnoho ľudí utrpelo veľmi vážne zranenia.

Spravodajská televízia CNN s odvolaním sa na zdravotnícke zdroje informovala, že zranených je vyše 150, z toho 17 v ohrození života.

Lekári podľa CNN amputovali zraneným najmenej desať končatín.

Bomba podľa televízie obsahovala guľové ložiská, ktoré sa pri výbuchu šírili do priestoru veľkou rýchlosťou a spôsobili vážne zranenia zasiahnutým osobám najmä na dolných končatinách.



Vyšetrovací tím medzitým oznámil, že vyšetrovanie vedie Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) s podozrením na teroristický útok.

Bostonská polícia zadržala pri mieste činu podozrivého Saudskoaraba

Po výbuchoch dvoch náloží v blízkosti cieľovej rovinky maratónu v Bostone zadržali v blízkosti miesta činu ako podozrivého občana Saudskej Arábie, informovala televízia CBS.

Saudskoarab je vo vyšetrovacej väzbe. Očitých svedkov, ktorí kontaktovali políciu, na seba upozornil podozrivým správaním v čase výbuchov, spresnila CBS.

"Videli ho utekať od (miesta výbuchu) nálože. Rozumný človek by bežal preč hneď, ale tento sa najprv okolo seba poobzeral," uviedol spravodajca CBS John Miller s odvolaním sa na policajné zdroje.

Dodal, že ide o civilistu, ktorého ihneď zadržala polícia. "Na tele má popáleniny, čo znamená, že bol pomerne blízko k miestu jedného z výbuchov, ale nie tak blízko, aby utrpel vážne zranenia ako iní ľudia v okolí," spresnil.

Muža vyšetruje polícia, zatiaľ nie je obvinený, ani zatknutý. S vyšetrovateľmi spolupracuje, odpovedá na ich otázky, ale odmieta účasť na výbuchoch. Policajti prešetria jeho kontakty a preskúmajú všetky aspekty jeho života. Budú však vypočúvať aj svedkov, ktorí na podozrivého upozornili, uviedol Miller.

"Ak by sa podozrenie potvrdilo, bol by to veľký skok vpred," dodal Miller. V opačnom prípade by sa policajti sústredili na fyzické a forenzné dôkazy, výpovede svedkov, ako aj na amatérske zábery či záznamy z bezpečnostných kamier.

Obama: Vypátrame a potrestáme páchateľov

Americký prezident Barack Obama prisľúbil, že americké úrady vypátrajú a potrestajú páchateľov pondelňajších bombových útokov v Bostone.

Foto: TASR/AP


Dva výbuchy v okolí cieľovej rovinky každoročného Bostonského maratónu, pri ktorých zahynuli najmenej traja ľudia a ďalšie desiatky utrpeli zranenia, Obama vo svojom príhovore národu neoznačil za teroristický útok.

"Zistíme, kto a prečo to urobil a postavíme ho pred zodpovednosť," povedal Obama.

Americký prezidenta podľa agentúry DPA ďalej uviedol, že Američania by nemali pred zozbieraním dostatočného množstvo faktov robiť predčasné závery o udalosti. Ubezpečil však verejnosť, že páchatelia budú potrestaní.

Český bežec Junek opísal výbuch

Mario Junek je jedným z 15 Čechov, ktorí bežali maratón v americkom Bostone, kde v pondelok vybuchli dve nálože nastražené pred cieľom týchto slávnych bežeckých pretekov. Junek mal obrovské šťastie a vyviazol bez zranení, ale vo chvíli explózie sa od nej nachádzal iba 100 metrov. Informovala o tom dnes spravodajská webová stránka televízie Nova tn.cz.

Junek bol od cieľa približne 200 metrov a výbuch nastal 100 metrov pred ním. Český bežec spadol a asi päť minút ležal. "Potom som v šoku dobehol do cieľa. Buchlo to v sektore pre divákov a zasiahlo to aj bežcov," opísal Junek udalosť pre Českú televíziu. Dodal, že si užíval posledné metre behu, keď sa situácia zmenila na horor.

"Lietali ohrady, drevo z tribún a bohužiaľ, zbadal som aj ľudské končatiny. V tom šoku som určite videl tak päť až desať zranených. Bolo to hrozné. Všade bol dym. Ľahol som si na zem a radšej počkal," uviedol Junek o tragédii, ktorá si vyžiadala najmenej troch mŕtvych a vyše 140 ranených.

"Dobiehali sme, ľudia fandili. Bola tam skvelá atmosféra a skvelá podpora od divákov. A zrazu sa z ničoho nič ozvali dva výbuchy a všetko jednoducho lietalo. Nastala panika a polícia mala plné ruky práce," povedal český bežec.

Ľudia podliehali panike a utekali, ale polícia to všetko organizovala a koordinovala, aby každý vedel, čo robiť. Reakcia záchranných zložiek bola rýchla, vyzdvihol Junek.

"Ja som prebehol cieľom a snažil som sa odtiaľ dostať preč. Pretekári za mnou už nedobiehali do tohto cieľa, ale odklonili ich do náhradného cieľa," uzavrel Junek.









Britská polícia prehodnotí opatrenia pred maratónom v Londýne

Britská polícia v utorok oznámila, že v súvislosti s bombovými útokmi počas medzinárodného maratónu v Bostone, prehodnocuje bezpečnostný plán pre nedeľňajší Londýnsky maratón.

Podobne ako na každoročnom Bostonskom maratóne sa aj na medzinárodnom maratóne v Londýne zúčastňujú tisíce bežcov.

Hovorca Metropolitnej polície v Londýne podľa agentúry AP uviedol, že polícia bude pracovať v režime zvýšenej pohotovosti a zmení svoj pripravený bezpečnostný plán pre Londýnsky maratón.

Výkonný riaditeľ Londýnskeho maratónu Nick Bitel vyjadril zdesenie z výbuchov v Bostone. "Je to veľmi smutný deň pre atletiku a pre všetkých milovníkov maratónskeho behu," povedal.


Vyšetrovatelia majú zatiaľ načrtnuté dve verzie motívu výbuchov

Americkí vyšetrovatelia na čele s FBI skúmajú videozáznamy a fotografie nasnímané počas bostonského maratónu, v ktorého cieľovej rovinke v pondelok explodovali dve nastražené bombové nálože, pričom zahynuli traja ľudia, vrátane osemročného chlapca, a ďalších 141 ich je zranených.
Ľudia reagujú po explózii počas Bostonského maratónu 15. apríla 2013 v Bostone.
Foto: TASR/AP

K policajným vyšetrovateľom a agentom z FBI sa pridala aj Ústredná spravodajská služba (CIA) a Národné protiteroristické centrum, informovala agentúra AP.

Keďže na bostonskom maratóne sa zúčastnilo 27.000 bežcov a viac ako 500.000 divákov, vyšetrovatelia majú alebo budú mať k dispozícii veľa vizuálnych dôkazov, aby mohli zrekonštruovať, čo sa dialo pred výbuchom dvoch náloží a po ňom.

Pakistanský Taliban odmieta účasť na útoku

Pakistanská vetva fundamentalistického hnutia Taliban dnes odmietla, že by zohrávala akúkoľvek rolu vo výbuchoch počas bostonského maratónu.

Hovorca Ahsanulláh Ahsan v telefonickom rozhovore s agentúrou AP odmietol podiel pakistanského Talibanu na udalosti.

Ako dodáva AP, za svoju hlavnú misiu Taliban v Pakistane považuje vzburu proti súčasnej vláde kvôli jej spojenectvu s USA, ako aj presadenie islamského právneho poriadku v krajine.

Pakistanská vetva Talibanu sa však v minulosti vyhrážala útokmi na ciele v USA a prihlásila sa k zodpovednosti za neúspešný atentát na newyorskom Times Square z roku 2010, ktorý mal byť spáchaný pomocou nálože nastraženej v aute.

Strojca tohto útoku, Fajsal Šahzád, získal výcvik práve v táboroch Talibanu v Pakistane.
Výbuchy nezranili žiadneho Slováka

Medzi obeťami ani zranenými bombového výbuchu, ku ktorému prišlo počas pondelkového (15.4.) maratónu v americkom Bostone, nie sú hlásení žiadni Slováci. Príbuzní môžu informácie o svojich blízkych získať na čísle +1-617-6354500. Údaje sú dostupné aj na webstránke Červeného kríža

Generálny konzulát v New Yorku je k dispozícií na pohotovostnom telefónnom čísle +1 646 707 6848, kde sa dajú zavolať aj informácie o Slovákoch, ktorí sa mohli nachádzať v mieste výbuchu.

Podľa informácií TASR na trati maratónu bolo minimálne sedem slovenských bežcov a to piati z Bratislavy, jeden z Handlovej a jeden z Podolinca. Najstarší slovenský bežec bol 70-ročný Viliam Novák z Bratislavy.
" Všetci slovenskí bežci zo súpisky dobehli pred výbuchmi a sú v poriadku. Pán Novák dobehol približne desať minút predtým, ako nastali výbuchy," uviedla pre TASR Eva Seidlová, ktorá pôvodne chcela bežať Bostonský maratón.



Zatiaľ sa vedie kriminálne vyšetrovanie, ktoré je možné prekvalifikovať na vyšetrovanie teroristického činu, uviedol pre agentúru Reuters na tlačovej konferencii v Bostone špeciálny agent FBI Richard DesLauriers.

Miestne médiá dnes informovali, že polícia prehľadala jeden z bytov na okraji Bostonu. Úrady potvrdili, že prehliadka bola vykonaná v rámci vyšetrovania explózií na maratóne.

K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil a vyšetrovatelia majú nateraz iba vágnu predstavu, kto mohol byť páchateľom a aký je motív. Podľa nemenovaných zdrojov okolnosti výbuchov však už vyvolali špekulácie, že by za nimi mohli byť protivládni pravicoví extrémisti či aktivisti proti vládnej daňovej politike alebo islamistickí radikáli, keďže scenár výbuchov, ktoré sa odohrali takmer simultánne v tesnej blízkosti na ostro sledovanom podujatí, zodpovedá návodom v internetovom magazíne Inspire.

Foto: TASR/AP
Inspire - publikáciu, ktorá koluje na internete - vypracovala jemenská odnož teroristickej siete al-Káida. Magazín v angličtine nabáda na Západe žijúcich džihádistov k páchaniu útokov aj s najskromnejším vybavením a zázemím. Inspire nedávno zverejnil aj obsiahlu prílohu s detailnými návodmi, ako spáchať rozličné druhy útokov a v domácich podmienkach vyrobiť výbušninu.

Bostonský policajný komisár Ed Davis uviedol, že zatiaľ sa nenašiel žiaden dôkaz o varovaní pred útokom. "Nevieme o nijakých hrozbách," vyhlásil. Davis požiadal verejnosť, aby kontaktovala políciu, ak má nejaký tip alebo podozrenie.

Polícia uzavrela trasu maratónu v celej jej 42-kilometrovej dĺžke a prehľadáva jej okolie v snahe nájsť možné dôkazy, ktoré by viedli k objasneniu výbuchov. Miestne nemocnice, do ktorých previezli zranených, stráži ozbrojená polícia. V meste sa pohybujú hliadky Národnej gardy. Polícia vyzvala obyvateľstvo, aby sa zdržiavalo v budovách, nie na otvorených priestranstvách.

V súvislosti s udalosťami v Bostone organizátori atletických majstrovstiev sveta, ktoré sa budú konať 10.-18. augusta v Moskve, dnes oznámili, že ešte viac sprísnia už aj tak striktné bezpečnostné opatrenia. Atletický šampionát sa považuje za veľkú skúšku ruských usporiadateľov pred zimnou olympiádou v Soči.

Úrady popreli správy o nevybuchnutých náložiach

Guvernér amerického štátu Massachusetts dnes poprel správy o tom, že by sa na trase Bostonského maratónu našli aj ďalšie nevybuchnuté nálože.

Podľa guvernéra Devala Patricka neboli objavené nijaké iné nálože okrem dvoch, ktoré v pondelok v blízkosti cieľovej rovinky maratónu usmrtili troch ľudí vrátane osemročného chlapca a zranili ďalších viac ako 150 osôb.

Agent FBI poverený vyšetrovaním prípadu Richard DesLauriers ubezpečil, že nateraz neexistujú indície o ďalších hrozbách. Agenti podľa neho v súčasnosti preverujú viacero možných línií vyšetrovania.

Výbuchy v Bostone odsúdilo dnes aj egyptské Moslimské bratstvo, ktoré zdôraznilo, že islamské právo šaría zakazuje násilnosti voči civilistom bez ohľadu na ich náboženské presvedčenie. Politické krídlo hnutia súčasne vyjadrilo sústrasť americkému ľudu i rodinám obetí.

"Hriešne útoky v Bostone potvrdzujú nevyhnutnosť solidarity medzinárodného spoločenstva v úsilí o spravodlivosť a prosperitu všetkých národov, aby sa takéto zločiny už nikdy neopakovali," uvádza sa vo vyhlásení politickej strany Moslimského bratstva, z ktorého vyšiel aj egyptský prezident Muhammad Mursí.

Polícia zatiaľ nezatkla žiadneho podozrivého z útokov

Americká polícia zatiaľ nezatkla žiadneho podozrivého v súvislosti s bombovými útokmi počas bostonského maratónu, ktoré si vyžiadali troch mŕtvych a najmenej 176 zranených.

Americký minister obrany Chuck Hagel aj Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) však sľubujú dôkladné vyšetrovanie vedúce k vypátraniu osôb zodpovedných za útoku.

Hagel označil explózie v Bostone za "krutý teroristický čin" a konštatoval, že vyšetrovatelia zatiaľ nepoznajú páchateľov ani motív útoku.

Agent FBI poverený objasnením prípadu Richard DesLauriers zdôraznil, že vyšetrovatelia budú sledovať všetky potenciálne stopy v rámci Spojených štátov i v zahraničí.

"Pôjdeme až na kraj Zeme, aby sme identifikovali subjekt alebo subjekty zodpovedné za tento ničomný zločin a urobíme všetko pre to, aby sme ich priviedli pred spravodlivosť," konštatoval DesLauriers.