Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Botswana si volí parlament, výsledky môžu byť najtesnejšie v dejinách

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vládnuca strana a prezident Mokgweetsi Masisi boli postavení pred nečakanú výzvu v podobe odchodu exprezidenta Iana Khamu, ktorý namiesto svojho doterajšieho tábora podporil opozičnú koalíciu.

Gaborone 23. októbra (TASR) - Obyvatelia Botswany hlasujú v stredu v parlamentných voľbách, ktorých výsledky budú podľa očakávaní najtesnejšie v dejinách tejto juhoafrickej krajiny. Vládnuca strana a prezident Mokgweetsi Masisi boli postavení pred nečakanú výzvu v podobe odchodu exprezidenta Iana Khamu, ktorý namiesto svojho doterajšieho tábora podporil opozičnú koalíciu, informovala tlačová agentúra AP.

Khama si vlani osobne vybral Masisiho za svojho nástupcu, keď opúšťal post hlavy štátu po odslúžení dvoch funkčných období. Masisi sa však následne odklonil od niektorých Khamových politík, keď okrem iného zmiernil obmedzenia na lov slonov, aby oslovil voličov na vidieku.

Opoziční lídri tvrdia, že ich koalícia Dáždnik pre demokratickú zmenu (UDC) by mohla odstaviť od moci vládnucu Botswanskú demokratickú stranu (BDP) prvýkrát od vzniku nezávislej Botswany v roku 1966. Khama otvorene podporil práve túto koalíciu spolu s jej prezidentským kandidátom, ktorým je ľudskoprávny advokát Duma Boko. Podľa videozáznamu zverejneného juhoafrickou stanicou EWN je svojou doterajšou stranou "mimoriadne sklamaný" a svojho nástupcu považuje za "niekoho, kto je opitý mocou".

Napriek napätiu medzi politickými lídrami sa zdalo, že hlasovanie vo voľbách je pokojné. Prezident Masisi tento mesiac vyhlásil, že prípadnú volebnú porážku bude akceptovať, zatiaľ čo opozičný vodca Boko sa nevyjadril jednoznačne a varoval pred podvodom. Očakáva sa, že výsledky volieb budú známe v priebehu dvoch dní od uzavretia volebných miestností v stredu večer.

Botswana bohatá na diamanty patrí medzi najstabilnejšie krajiny Afriky. Celkove má 2,2 milióna obyvateľov, z ktorý bolo zaregistrovaných do volieb približne 925.000.