Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

BR OSN mimoriadne zasadne ohľadom situácie v Afganistane

Dym stúpa počas bojov medzi Talibanom a afganskými bezpečnostnými silami v Kandaháre, juhozápadne od Kábulu 12. augusta 2021. Foto: TASR/AP

Z Afganistanu boli medzičasom evakuované stovky zamestnancov amerického veľvyslanectva v Kábule.

New York 16. augusta (TASR) - Mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN o Afganistane sa uskutoční v New Yorku v pondelok od 10.00 h miestneho času (16.00 h SELČ). Informovala o tom v nedeľu večer agentúra AP.

Generálny tajomník OSN António Guterres bude členov rady informovať o najnovšej situácii v Afganistane po tom, čo militantné hnutie Taliban počas nedele preniklo i do hlavného mesta Kábul a obsadilo i prezidentský palác.

Guterres v piatok vyzval Taliban, aby okamžite zastavil svoju vojenskú ofenzívu v Afganistane a rokoval v "dobrej viere" s cieľom odvrátiť dlhotrvajúcu občiansku vojnu. Vyjadril tiež hlboké znepokojenie zo správ, že toto fundamentalistické hnutie na dobytých územiach zaviedlo prísne obmedzenia práv žien a dievčat. Kritizoval i opatrenia namierené voči novinárom.

O aktuálnej situácii v Afganistane hovoril v nedeľu s členmi bezpečnostného tímu USA i americký prezident Joe Biden, uvádza agentúra DPA. Ako sa píše na účte Bieleho domu na Twitteri, predmetom videorozhovoru bola evakuácia civilných zamestnancov, afganského pomocného personálu či iných spojencov z Afganistanu.

Z Afganistanu boli medzičasom evakuované stovky zamestnancov amerického veľvyslanectva v Kábule, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na predstaviteľa ozbrojených síl.

Predseda Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA Mark Milley v telefonáte so senátormi podľa stanice CNN varoval, že v Afganistane môže dôjsť k opätovnému vytvoreniu teroristických skupín, akou je napríklad al-Káida omnoho skôr než sa očakáva.