Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

BR OSN privítala svojich nových päť nestálych členov

Na snímke mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku. Foto: TASR/AP

Podľa tradície, ktorú započal v roku 2018 Kazachstan, vyvesili v utorok veľvyslanci nových členských krajín BR OSN vlajky svojich štátov vedľa vlajok ostatných členov pred rokovaciu sálu BR OSN.

New York 4. januára (TASR) - Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) v utorok formálne privítala svojich nových páť nestálych členov - Švajčiarsko, Maltu, Japonsko, Mozambik a Ekvádor. V BR OSN budú tieto krajiny pôsobiť dva roky. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

Valné zhromaždenie OSN (VZ OSN) zvolilo týchto päť nových členských krajín v júni v hlasovaní, ktorého výsledok nebol veľkým prekvapením, keďže iní kandidáti neboli.

Podľa tradície, ktorú započal v roku 2018 Kazachstan, vyvesili v utorok veľvyslanci nových členských krajín BR OSN vlajky svojich štátov vedľa vlajok ostatných členov pred rokovaciu sálu BR OSN.

Mozambický veľvyslanec pri OSN Pedro Comissário Afonso označil utorok za historický deň a švajčiarska veľvyslankyňa pri OSN Pascale Baeriswylová uviedla, že cíti "hlbokú pokoru a zodpovednosť". Mozambik a Švajčiarsko sa totiž stali nestálymi členmi BR OSN vôbec prvýkrát. Malta sa k tomuto najsilnejšiemu orgánu OSN pripojila druhýkrát, Ekvádor štvrtýkrát a Japonsko už rekordný dvanástykrát.

Bezpečnostná rada OSN je jediným orgánom svetovej organizácie, ktorý má právomoc prijímať rezolúcie záväzné na základe medzinárodného práva.

Spojené štáty, Čína, Rusko, Británia a Francúzsko sú piatimi stálymi členmi BR OSN, ktorí majú právo veta. Ďalších desať členov volí 193-členné VZ OSN na dvojročné obdobia.

Švajčiarsko, Malta, Japonsko, Mozambik a Ekvádor nahradili v BR OSN Indiu, Írsko, Keňu, Mexiko a Nórsko, ktorých funkčné obdobie sa skončilo 31. decembra. Ďalšími nestálymi členmi BR OSN sú okrem spomínaných nových členov v súčasnosti Albánsko, Brazília, Gabon, Ghana a Spojené arabské emiráty.

Krajina sa často usilujú o získanie miesta v BR OSN celé roky. Približne 60 krajín sveta v tejto bezpečnostnej rade kreslo nezískalo ešte ani raz od jej vzniku v roku 1946, uvádza AP.