Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

BR OSN rezolúciou žiada ochranu civilistov počas vojnových konfliktov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Rezolúcia rázne odsudzuje útoky namierené proti civilistom v situáciách ozbrojených konfliktov, ktorých následkom civilné obyvateľstvo prichádza o potreby, ktoré sú nenahraditeľné pre jeho prežitie.

New York 27. apríla (TASR) - Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) v utorok jednohlasne prijala rezolúciu, ktorou pre civilistov počas konfliktov žiada ochranu, prístup k vode, potrave a zdravotnej starostlivosti s cieľom zabezpečiť prežitie populácie vo vojnových zónach. Informovala o tom agentúra AFP.

Rezolúcia "rázne odsudzuje útoky namierené proti civilistom v situáciách ozbrojených konfliktov", ktorých následkom civilné obyvateľstvo prichádza o potreby, ktoré sú nenahraditeľné pre jeho prežitie. Takisto odsudzuje používanie "vyhladovania civilistov" ako spôsobu boja a "nezákonné bránenie v prístupe k humanitárnej pomoci".

Text rezolúcie pripravil Vietnam, ktorý počas apríla zastáva rotujúce predsedníctvo v BR OSN, pripomína AFP.

Vedúci Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí a núdzovej pomoci Mark Lowcock uviedol, že takéto previnenia voči civilistom sa často vyskytujú v krajinách ako Jemen, Južný Sudán, Nigéria, Sýria, Ukrajina či etiópsky región Tigraj.

"Akékoľvek útoky na dodávky potravín a potravinovú infraštruktúru sú neprijateľné," povedal počas zasadnutia BR OSN, ktoré sa uskutočnilo prostredníctvom videokonferencie.

Prezident Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) Peter Maurer žiadal lepšiu humanitárnu ochranu v zónach vojnových konfliktov i zabezpečenie zdravotnej starostlivosti, ako aj ochranu prístupu k službám ako voda, hygiena a elektrina.