Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Rada OSN: USA odsúdili útok Ruska na ukrajinskú jadrovú elektráreň

Americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová Greenfieldová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Veľvyslanec Moskvy pri OSN Vasilij Nebenzia odmietol obvinenia, že ruské sily ostreľovali najväčšiu jadrovú elektráreň Európy v meste Záporožie na juhovýchode Ukrajiny.

New York 4. marca (TASR) - "Bezohľadný" útok Ruska na jadrovú elektráreň na Ukrajine v noci na piatok je nebezpečným vyostrením konfliktu, ktoré "priamo ohrozuje celú Európu a svet", vyhlásila americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová Greenfieldová. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

"Svet sa minulú noc len s pomocou Božou tesne vyhol jadrovej katastrofe," povedala Thomasová Greenfieldová na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN.

"Nočný útok Ruska vážne ohrozil najväčšiu jadrovú elektráreň Európy. Bolo to neuveriteľne bezohľadné a nebezpečné. A ohrozilo to bezpečie civilistov v Rusku, na Ukrajine v Európe," uviedla veľvyslankyňa.

"Jadrové zariadenia sa nemôžu stať súčasťou tohto konfliktu," dodala a vyzvala ruského prezidenta Vladimira Putina, aby ukončil inváziu na Ukrajine.

"Nielenže nepočúva, ale sme svedkami nebezpečného nového vyostrovania, ktoré predstavuje priamu hrozbu pre celú Európu a svet. Prezident Putin musí ukončiť túto humanitárnu katastrofu tým, že ukončí túto vojnu a prestane s týmito neúnosnými útokmi proti ľudu Ukrajiny. Pán Putin musí zastaviť toto šialenstvo a zastaviť ho hneď," apelovala americká veľvyslankyňa.

Veľvyslanec Moskvy pri OSN Vasilij Nebenzia odmietol obvinenia, že ruské sily ostreľovali najväčšiu jadrovú elektráreň Európy v meste Záporožie na juhovýchode Ukrajiny.

Na snímke z videozáznamu zverejneného jadrovou elektrárňou v Záporoží je plameň v areáli jadrovej elektrárne v Enerhodare na Ukrajine v piatok 4. marca 2022.
Foto: TASR/AP


"Tieto vyhlásenia sú jednoducho nepravdivé," povedal Nebenzia na zasadnutí bezpečnostnej rady. "Toto všetko je súčasťou bezprecedentnej kampane lží a dezinformácií proti Rusku," dodal.

Vyhlásil, že ruskí vojaci sa dostali do malej prestrelky s ukrajinskými silami pri Záporoží, ale neostreľovali jadrové zariadenie.

Dodal, že boj nastal vo výcvikovom komplexe "umiestnenom hneď na okraji územia jadrovej elektrárne", a obvinil "ukrajinských sabotérov" zo založenia požiaru v tomto výcvikovom zariadení.

"Prevádzka jadrovej elektrárne pokračuje normálne," povedal Nebenzia. "Bezpečnosť šiestich jadrových reaktorov nič neohrozuje. Nehrozí žiadny únik rádioaktívneho materiálu," doplnil.

Rosemary DiCarlová, námestníčka generálneho tajomníka OSN pre politické záležitosti, na zasadnutí bezpečnostnej rady vyhlásila, že útoky na jadrové elektrárne "sú v rozpore s medzinárodným humanitárnym právom".

Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi sa prihovoril bezpečnostnej rade z lietadla, ktorým smeroval do Iránu. Povedal, že je pripravený odcestovať na Ukrajinu a zaistiť tam bezpečnosť jadrových zariadení.