Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

BR OSN uvalila sankcie na vodcu zločineckého gangu na Haiti

Na archívnej snímke z 3. októbra 2022 demonštrant drží napodobeninu zbrane vyrobenú z dreva počas protestov za odstúpenie haitského premiéra Ariela Henryho v Port-au-Prince. Foto: TASR/AP

Hlboká politická a bezpečnostná kríza na Haiti trvá už od polovice roka 2021, keď došlo k zavraždeniu prezidenta Jovenela Moseho.

New York 21. októbra (TASR) - Bezpečnostná rada (BR) OSN v piatok jednomyseľne schválila rezolúciu požadujúcu okamžité ukončenie násilia na Haiti a uvalila sankcie na vodcu zločineckého gangu, ktorý terorizuje miestne obyvateľstvo. Informujú o tom agentúry AP a AFP.

Desaťstranový návrh rezolúcie o Haiti vypracovali USA a Mexiko. Pôvodne sa o ňom malo rozhodnúť už v stredu, ale hlasovanie bolo odložené na piatok, keďže prebiehali snahy o zaistenie širšej podpory. Nakoniec za návrh hlasovalo všetkých 15 členov BR OSN.

Prijatá rezolúcia uvaľuje sankcie na Jimmyho "Barbecue" Chériziera, vodcu aliancie zločineckých gangov známych pod označením G9. Tá už vyše mesiaca blokuje hlavný palivový terminál na Haiti, čo vyvolalo akútny nedostatok pohonným hmôt v tejto chudobnej karibskej krajine. Zločinci si chcú týmto spôsobom vynútiť odstúpenie premiéra Ariela Henryho.

Na Chériziéra boli v piatok uvalené sankcie v podobe zmrazenia vkladov, zákazu cestovania a zbrojného embarga. Prijatá rezolúcia zároveň vytvára sankčný výbor, ktorý môže uvaliť reštriktívne opatrenia na ďalšie osoby či skupiny ohrozujúce mier, bezpečnosť a stabilitu na Haiti.

Členovia BR OSN v prijatej rezolúcii vyzvali na "okamžité zastavenie násilností, zločineckých aktivít a porušovania ľudských práv na Haiti", ako sú únosy, sexuálne násilie, obchodovanie s ľuďmi a nábor detí do gangov.

USA a Mexiko okrem toho pracujú na návrhu druhej rezolúcie o Haiti. Na jej základe by tam mala byť vyslaná medzinárodná asistenčná misia, ktorá by mala pomôcť obnoviť bezpečnosť a zaistiť prísun nevyhnutne potrebných dodávok humanitárnej pomoci.

Hlboká politická a bezpečnostná kríza na Haiti trvá už od polovice roka 2021, keď došlo k zavraždeniu prezidenta Jovenela Moseho. Situácia sa prudko zhoršila v septembri, keď haitská vláda oznámila, že už nebude dotovať ceny palív, čo viedlo k ich prudkému zvýšeniu. Zločinecké gangy vedené Chériziérom následne zablokovali hlavný palivový terminál Varreux, čo prispelo nielen k nedostatku pohonných hmôt, ale aj vody či potravín. Haitská vláda v tejto situácii požiadala o zahraničnú vojenskú pomoc.