Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

BR OSN vyzýva strany konfliktu v Jemene na ďalšie prímerie a rokovania

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vojna v Jemene si vyžiadala už takmer 6000 ľudských životov a uvrhla chudobnú krajinu do humanitárnej krízy.

New York 6. januára (TASR) - Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) vyzvala v utorok bojujúce strany v Jemene, aby obnovili prímerie a zapojili sa do nového kola mierových rokovaní, ktoré sa má uskutočniť v polovici januára. V zverejnenom vyhlásení taktiež vyjadrila hlboké znepokojenie nad "hrozivou humanitárnou situáciou (v Jemene), ktorá sa stále zhoršuje", informuje agentúra AP.

Pätnásťčlenná BR OSN na druhej strane privítala pokrok dosiahnutý v poslednom kole rokovaní o riešení jemenského konfliktu z 15.-20. decembra. Jemenská vláda a šiitskí povstalci známi ako húsíovia by sa podľa nej mali bezpodmienečne zapojiť do nového kola rokovaní, odmietnuť násilie a zdržať sa provokácií.

Vojenská koalícia pod vedením Saudskej Arábie, ktorá podporuje medzinárodne uznávanú vládu Jemenu, oznámila v sobotu ukončenie obojstranne porušovaného prímeria vyhláseného počas mierových rokovaní v decembri. Vyhliadky na dosiahnutie mieru v Jemene sa navyše zhoršili po tom, ako Saudská Arábia v rovnakom čase prerušila diplomatické styky s Iránom, ktorý je podporovateľom húsíovcov.

Vojna v Jemene si vyžiadala už takmer 6000 ľudských životov a uvrhla chudobnú krajinu do humanitárnej krízy. V konflikte stoja šiitskí povstalci a vojaci verní bývalému prezidentovi Alímu Abdalláhovi Sálihovi proti medzinárodne uznávanej vláde prezidenta Abd Rabbuha Mansúra Hádího, ktorú od marca 2015 podporuje náletmi koalícia na čele so Saudskou Arábiou.