Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Brandenburská brána bude nasvietená vo farbách ukrajinskej vlajky

Na archívnej snímke Brandenburská brána je vysvietená vo farbách ukrajinskej vlajky. Foto: TASR/AP

Hovorca vlády vysvetlil, že projekcia ukrajinskej vlajky na Brandenburskú bránu je "prejavom solidarity", ktorý ukáže, že Európska únia stojí na strane Ukrajiny.

Berlín 9. mája (TASR) - Nemecká vláda v pondelok oznámila, že berlínska ikonická Brandenburská brána je jednou z mnohých významných budov po celej Európe, ktoré budú v pondelok nasvietené modrou a žltou farbou ukrajinskej vlajky. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Hovorca vlády Wolfgang Büchner novinárom v Berlíne povedal, že rozhodnutie urobiť toto gesto padlo už pred určitým časom a nesúvisí so zákazom vyvesiť 8. – 9. mája ruskú alebo ukrajinskú vlajku v blízkosti pamätníkov druhej svetovej vojny, ktorý zaviedla polícia v nemeckom hlavnom meste. Polícia argumentovala, že zákaz bol nutný, aby sa zabránilo prípadným verejným nepokojom. Podporovatelia Ukrajiny a jej veľvyslanec v Nemecku tento zákaz vo svetle napadnutia Ukrajiny Ruskom ostro kritizovali.

Büchner vysvetlil, že projekcia ukrajinskej vlajky na Brandenburskú bránu je "prejavom solidarity", ktorý ukáže, že Európska únia stojí na strane Ukrajiny.