Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Brandenbursko a Sasko požadujú kontroly na hraniciach s Poľskom a ČR

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Nemecké mestá a regióny požadujú viac peňazí na ubytovanie, stravu a starostlivosť o utečencov, pričom tvrdia, že sú v prvej línii prijímania nových príchodzích.

Berlín 7. mája (TASR) - Ministri vnútra nemeckých spolkových krajín Brandenbursko a Sasko žiadajú dočasné obnovenie kontrol na hraniciach s Poľskom a Českom s cieľom obmedziť nelegálne prekračovanie hraníc.

TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

Michael Stübgen a Armin Schuster, obaja z opozičnej konzervatívnej CDU, v nedeľu oznámili, že pred plánovaným stretnutím o migračnej politike, ktoré sa má konať v stredu, podali príslušnú žiadosť spolkovej ministerke vnútra Nancy Faeserovej, ktorá je sociálnou demokratkou.

Vedúci predstavitelia dvoch východných spolkových krajín na hraniciach Nemecka s Poľskom a Českom sa vo svojom návrhu odvolávajú na hraničné kontroly, ktoré sa už zaviedli v južnej spolkovej krajine Bavorsko, a tvrdia, že sa osvedčili.

Nemecko obnovilo kontroly na hraniciach s Rakúskom v Bavorsku na jeseň 2015 po tom, ako sa desaťtisíce utečencov a migrantov dostali balkánskou trasou z Grécka do západnej Európy.

"Ak chceme zachovať slobodu pohybu v schengenskom priestore, musíme zabrániť strate kontroly na spolkových hraniciach," uviedol brandenburský minister vnútra Stübgen s odkazom na schengenský priestor bezvízového styku vo veľkej časti Európy vrátane Nemecka, Rakúska, Poľska a Česka.

"Preto očakávame, že spolková vláda okamžite zavedie stacionárne kontroly na vnútorných hraniciach a zintenzívni opatrenia na ochranu hraníc," dodal.

Nemecký kancelár Olaf Scholz má v stredu v Berlíne prijať spolkových a krajinských predstaviteľov, s ktorými prediskutuje spornú otázku nákladov na prijímanie utečencov.

Nemecké mestá a regióny požadujú viac peňazí na ubytovanie, stravu a starostlivosť o utečencov, pričom tvrdia, že sú v prvej línii prijímania nových príchodzích.

Nemecko je hlavným cieľom ukrajinských utečencov, ktorí utekajú pred ruskou inváziou, ako aj žiadateľov o azyl z krajín ako Sýria, Afganistan či Irak.