Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Brat Afroameričana Georgea Floyda vyzval ľudí na zachovanie pokoja

Demonštranti kľačia počas minúty ticha pred policajnou stanicou v kalifornskom meste Long Beach počas protestu po úmrtí Afroameričana Georgea Floyda po minulotýždňovom policajnom zásahu v Minneapolise v pondelok 1. júna 2020. Foto: TASR/AP

George Floyd zomrel pred týždňom v meste Minneapolis v štáte Minnesota pri zásahu belošských policajtov, keď ležal spútaný na zemi a jeden policajt mu niekoľko minút kľačal na krku.

Minneapolis 2. júna (TASR) - Brat Afroameričana Georgea Floyda, ktorý zomrel minulý týždeň v USA po zásahu polície, vyzval v pondelok ľudí, aby zachovali pokoj a vyhli sa násiliu. Vyjadril sa tak v reakcii na protesty, ktoré v celých USA vypukli po smrti jeho brata a vyústili do násilností, informuje agentúra AP.

Terrence Floyd sa k davu zhromaždených prihovoril neďaleko križovatky v južnej časti mesta Minneapolis v americkom štáte Minnesota. Tam minulý pondelok zomrel jeho brat po tom, ako mu jeden z belošských policajtov, ktorí ho zadržali, niekoľko minút kľačal na krku, čo súdny lekár oficiálne označil za zabitie.

Terrence mal na tvári rúško s podobizňou svojho brata. Niekoľko minút strávil v tichu pri kvetoch a iných spomienkových predmetoch, ktoré na mieste zanechali ľudia.

"Chápem, že ste rozčúlení," prihovoril sa následne davu z megafónu. Ďalej však povedal, že občianske nepokoje a ničenie mu brata nevrátia. "Môže to byť na chvíľu dobrý pocit, podobne ako keď pijete (alkohol), keď s tým však skončíte, budete sa diviť, čo ste spravili," pokračoval.

Terrence tiež povedal, že jeho rodina je nenásilnou a bohabojnou rodinou. "Pri každom prípade policajnej brutality sa deje to isté. Máte protesty, ničíte veci... takže chcú, aby sme sa sami zničili. Urobme to inak," apeloval na dav s tým, že dôležité je hlasovať vo voľbách a vzdelávať sa. "Poďme na to," dodal.

Terrence Floyd prítomným tiež povedal, že jeho brat sa presťahoval do Minneapolisu a toto mesto miloval. "Takže viem, že by nechcel, aby ste toto všetko robili," uviedol. Na konci svojho vystúpenia sa k prítomným obrátil a po otázke "Ako sa volá?" ich nechal skandovať meno svojho brata, "George Floyd".

George Floyd zomrel pred týždňom v meste Minneapolis v štáte Minnesota pri zásahu belošských policajtov, keď ležal spútaný na zemi a jeden policajt mu niekoľko minút kľačal na krku. Po zatknutí sa sťažoval, že nemôže dýchať, nakoniec prestal rozprávať a v nemocnici ho vyhlásili za mŕtveho. Jeho smrť, ktorú okolostojaci natočili na video, vyvolala v mestách po celých USA protesty, ktoré vyústili do násilnosti.

Trump pohrozil, že proti protestujúcim nasadí armádu



Americký prezident Donald Trump odsúdil "domáci terorizmus" po tom, čo vo viacerých mestách pokračovali protesty vyvolané smrťou Afroameričana Georgea Floyda. Toho minulý pondelok v meste Minneapolis počas zásahu usmrtil belošský policajt. Informovala o tom v utorok agentúra AP.

"Toto nie sú pokojné protesty, toto je domáci terorizmus," povedal Trump v Bielom dome vo Washingtone v čase, keď polícia pred sídlom amerických prezidentov rozháňala demonštrantov slzotvorným plynom.

Policajti zatýkajú demonštranta pri naháňaní počas protestu v New Yorku 1. júna 2020. Stovky ľudí protestovali v nedeľu aj v ďalších mestách v Spojených štátoch ako i v New Yorku ako prejav solidarity s demonštráciami, ktoré vyvolalo zabitie Afroameričana Georgea Floyda policajtom v meste Minneapolis. Jeho smrť vyvolala v mestách po celých USA protesty, ktoré sa zmenili na násilnosti.
Foto: TASR/AP


Trump tiež vyzval guvernérov jednotlivých štátov Únie, aby v záujme obnovenia poriadku nasadili proti protestujúcim "dostatočný počet príslušníkov Národnej gardy", ktorí "ovládnu ulice". Ak podľa Trumpa guvernéri nezakročia, povolá do ulíc príslušníkov ozbrojených síl USA, ktorí "za nich problém rýchlo vyriešia". Trump následne prešiel pešo z Bieleho domu ku Kostolu svätého Jána známeho ako "kostol prezidentov", ktorý v nedeľu počas nepokojov čiastočne poškodil požiar. "Máme úžasnú krajinu," povedal pred kostolom americký prezident s Bibliou v ruke.

V New Yorku vyhlásili zákaz nočného vychádzania



V meste New York vyhlásili od pondelka 23.00 h do utorka 05.00 h miestneho času zákaz vychádzania s cieľom zabrániť ďalším násilným protestom vyvolaným smrťou Afroameričana Georgea Floyda. Toho minulý týždeň v meste Minneapolis v americkom štáte Minnesota zabil počas zásahu belošský policajt.

Informovala o tom v agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie starostu New Yorku Billa de Blasia.

Ďalšie obmedzenie pohybu 8,6 milióna obyvateľov New Yorku prichádza po tom, čo mesto zaviedlo prísne opatrenia súvisiace s úsilím spomaliť šírenie koronavírusu SARS-CoV-2, napísala AP.

Rabujúci ľudia v New Yorku útočili na luxusné obchody



Úrady v americkom meste New York vyhlásili zákaz nočného vychádzania do utorka rána po tom, čo ľudia rabovali obchody v centrálnej štvrti Manhattan a zameriavali sa na niektoré luxusné, svetoznáme značky. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Rabujúci ľudia podnikli útok okrem iných na prepychový módny obchod Michael Kors na Piatej avenue, ale aj na Nike, Lego a predajne s elektronikou v manhattanskej časti Midtown. Potom už začal platiť do 05.00 h miestneho času zákaz vychádzania, informovali novinári tlačovej agentúry AFP.

Skupiny mladých ľudí sa v tejto oblasti presúvali od bloku budov k ďalšiemu bloku, kde je zvyčajne mnoho turistov, ale teraz v období pandémie nového koronavírusu tam býva prázdno - polícia pritom zablokovala niektoré celé ulice.

Zábery miestnej televízie NY1 zachytávali niektorých mladých ľudí, ako vybiehajú z obchodu s elektronikou Best Buy a polícia ich zatýka.

Podobný osud postihol aj južnú časť Manhattanu, uviedol fotograf AFP.

Denník New York Times napísal, že známy obchodný dom Macy's sa tiež stal terčom rabujúceho davu.

Polícia oznámila len toľko, že "napadnuté boli početné obchody" a po celom meste zatkla "stovky" osôb.

Starosta New Yorku Bill de Blasio uviedol, že terčom útokov sa stalo množstvo obchodov na Madison Avenue a situácia je "naozaj neprijateľná".

Výsledkom bolo, že starosta presunul začiatok zákazu vychádzania z 23.00 h už na 20.00 h.

"Mesto je úplne pod kontrolou a je prevažne tiché a pokojné," trval v interview pre NY1.