Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Brata exprezidenta Butefliku odsúdili na 15 rokov väzenia

Na archívnej snímke bývalý alžírsky prezident Abdal Azíz Buteflik. Foto: TASR/AP

Spolu so Saídom Buteflikom odsúdili na dlhé tresty väzenia aj dvoch vysokopostavených predstaviteľov tajných služieb, ako aj prominentnú opozičnú političku.

Alžír 25. septembra (TASR) - Alžírsky vojenský súd v stredu odsúdil na 15 rokov väzenia brata bývalého alžírskeho prezidenta Abdala Azíza Butefliku a ďalších troch spoluobžalovaných. Informovala o tom v stredu alžírska agentúra APS.

Všetci štyria obžalovaní boli odsúdení za "podkopanie autority armády" a "sprisahania" proti štátu s cieľom dosiahnuť zmenu režimu, a to pred odstúpením Abdala Azíza Butefliku z funkcie prezidenta.

Spolu so Saídom Buteflikom odsúdili na dlhé tresty väzenia aj dvoch vysokopostavených predstaviteľov tajných služieb, ako aj prominentnú opozičnú političku a líderku ľavicovej trockistickej Strany práce (PT) Louisu Hanúnovú.

Počas masových pouličných protestov, ktoré v Alžírsku vypukli po Buteflikovom oznámení, že sa chce uchádzať o znovuzvolenie do prezidentskej funkcie, sa Saíd Buteflika na prelome marca a apríla stretol s ostatnými obžalovanými, aby prediskutoval vyhlásenie výnimočného stavu a odstavenie hlavného veliteľa armády Ahmad Káida Saláha.

Saláh, ktorý bol dlho prezidentovi Buteflikovi verný, totiž koncom marca túto svoju podporu náhle stiahol a žiadal, aby sa Buteflika vzhľadom na svoj zlý zdravotný stav funkcie vzdal.

Saíd Buteflika bol za vlády svojho chorého brata Abdala Azíza vnímaný ako "riadiaca ruka" či "regent". V máji ho však zatkli a na žiadosť prokuratúry vojenského súdu v Bulajde vzali do väzby. Saída Butefliku zatkli spolu s dvoma bývalými šéfmi tajných služieb.

Od Buteflikovho vynúteného odchodu z prezidentskej funkcie sa v Alžírsku začalo vyšetrovanie viacerých vplyvných veľkopodnikateľov napojených na ľudí v exprezidentovom okolí. Väčšina z nich je podozrivá z korupcie.

Abdal Azíz Buteflika odstúpil z prezidentského úradu 2. apríla po nátlaku armády, keďže v Alžírsku sa proti nemu konali obrovské pouličné protesty. Abdal Azíz Buteflika bol pri moci takmer 20 rokov a bol najdlhšie pôsobiacim prezidentom tejto severoafrickej krajiny.

Vojenský súd okrem toho v neprítomnosti odsúdil aj ďalších troch obžalovaných. Medzi nimi je aj bývalý minister obrany Chálid Nizzár.