Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Bratia obvinení z vraždy novinárky Caruanovej Galiziovej priznali vinu

Auto s bratmi Georgeom a Alfredom Degiorgiovými, obvinenými zo zabitia novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej, prichádza v piatok 14. októbra 2022 na súd vo Vallette. Foto: TASR/AP

Proces s dvoma bratmi sa začal takmer päť rokov po násilnej smrti Caruanovej Galiziovej, ktorá vyvolala vlnu šoku v celej Európe.

Valletta 14. októbra (TASR) - Bratia George a Alfred Degiorgiovci, obvinení z vraždy maltskej investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej, sa v piatok v prvý deň svojho súdneho procesu priznali k vine. Postoj zmenili niekoľko hodín po začatí procesu. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

"Ich postoj sa zmenil... vyhlásili, že sú vinní," povedal obhajca Simon Micallef Stafrace, ktorý zastupuje obvinených bratov Georgea (59) a Alfreda (57) Degiorgiovcov. Obžalovaní sú z vraždy, spôsobenia smrtiaceho výbuchu a prípravy zločinu.

Proces s dvoma bratmi sa začal takmer päť rokov po násilnej smrti Caruanovej Galiziovej, ktorá vyvolala vlnu šoku v celej Európe.

V aute novinárky vybuchla bomba, keď sa 16. októbra 2017 viezla blízko svojho domu. Nálož pod sedadlom mala dostatočnú silu, aby vymrštila vrak auta ponad múr a do poľa. Caruanová Galiziová odhaľovala korupciu na Malte, malom ostrovnom členskom štáte EÚ.

Prokuratúra uviedla, že bratov si najal popredný maltský podnikateľ s väzbami na vrcholných vládnych predstaviteľov Yorgen Fenech. Toho tiež obvinili a budú ho súdiť zvlášť.

Ďalší podozrivý Vincent Muscat sa súdnemu procesu vyhol, pretože už skôr zmenil svoj postoj a priznal sa k vine. Muscat si odpykáva 15 rokov väzenia.

Bratia sa podľa agentúry AP predtým neúspešne pokúšali vyrokovať pre seba milosť výmenou za oznámenie väčších údajných spoluvinníkov vrátane bývalého ministra, ktorého totožnosť nebola zverejnená.

Popredná maltská investigatívna novinárka Caruanová Galiziová (53) mala webovú stránku “Running Commentary”, na ktorej písala o podozreniach z korupcie v politických a podnikateľských kruhoch na Malte, ktorá je lákavým finančným a daňovým rajom.

Medzi terčmi jej investigatívnej práce boli ľudia z vnútorného kruhu vtedajšieho premiéra Josepha Muscata, ktorých obvinila, že vlastnia firmy v daňových rajoch, čo sa uvádzalo aj v uniknutých dokumentoch nazývaných Panama Papers.

Zameriavala sa však aj na opozíciu. Keď ju zavraždili, čelila vyše 40 žalobám za ohováranie.

Zatknutie Fenecha dva roky po vražde vyvolalo sériu masových protestov v krajine, ktoré donútili premiéra Muscata odstúpiť. Fenecha v roku 2019 obžalovali zo spolupáchateľstva na vražde novinárky, ktorú údajne buď nariadil, podnecoval, alebo za ňu sľúbil odmenu. Bol tiež obžalovaný z plánovania vraždy. Fenech vyhlásil, že sa necíti vinný v žiadnom bode obžaloby. Termín jeho súdneho procesu ešte nestanovili.

Sprostredkovateľ, taxikár Melvin Theuma, sa sám priznal, že zaobstaral nájomných vrahov novinárky. V roku 2019 mu udelili prezidentskú milosť výmenou za svedectvo proti Fenechovi a ďalším údajným organizátorom vraždy.