Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Brazílsky prezident podporuje mierové riešenie vojny na Ukrajine

Na archívnej snímke brazílsky prezident Jair Bolsonaro. Foto: TASR/AP

V Brazílii podľa odhadov žije približne 600.000 ukrajinských obyvateľov, najmä v štáte Paraná na juhu krajiny.

Sao Paulo 17. septembra (TASR) - Brazílsky prezident Jair Bolsonaro žiadal v piatok ukončenie ruskej vojny proti Ukrajine mierovou cestou. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

"Veríme v mier a Brazília urobí všetko, čo robí aj doteraz, s cieľom dosiahnuť mier," povedal Bolsonaro na volebnom zhromaždení v meste Prudentópolis na juhu Brazílie. Prezidentské voľby sa v amazonskej krajine konajú o niekoľko týždňov. Prvé kolo je na pláne 2. októbra a prípadné druhé kolo 30. októbra.

V Brazílii podľa odhadov žije približne 600.000 ukrajinských obyvateľov, najmä v štáte Paraná na juhu krajiny. Tam sa nachádza aj mesto Prudentópolis, ktoré prijíma utečencov z Ukrajiny. Tri štvrtiny z celkového počtu približne 53.000 obyvateľov Prudentópolisu majú ukrajinských predkov a v meste sa nachádzajú desiatky chrámov s vežami s cibuľovitými kupolami, všíma si DPA.

Bolsonaro krátko po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vyhlásil, že jeho krajina zostane v otázke vpádu ruskej armády "neutrálna".

Brazílsky prezident sa 16. februára, osem dní pred začiatkom invázie, stretol v Moskve s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Cieľom návštevy malo byť podľa Bolsonara zlepšenie obchodných vzťahov. Táto návšteva však v Brazílii vyvolala kritiku z dôvodu jej načasovania.