Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Bolsonaro znova vymenil ministra zdravotníctva, kríza sa zhoršuje

Na archívnej snímke z 16. septembra 2020 brazílsky prezident Jair Bolsonaro (vpravo) a brazílsky minister vnútra Eduardo Pazuelo počas ceremoniálu v Brazílii. Foto: TASR/AP

V súčasnosti sa v Brazílii používajú dve vakcíny - od spoločností AstraZeneca a v Číne vyvinutá CoronaVac.

Brazília 16. marca (TASR) - Brazílsky prezident Jair Bolsonaro v pondelok oznámil, že vymenuje kardiológa Marcela Queirogu za ministra zdravotníctva, už štvrtého, ktorý bude zastávať tento post počas pandémie koronavírusu. Preťažený zdravotný systém tejto vážne zasiahnutej krajiny práve zápasí s prudkým nárastom v prípadoch nákazy a očkovanie zaostáva, píše tlačová agentúra AFP.

"Teraz popoludní padlo rozhodnutie vymenovať lekára Marcela Queirogu na ministerstvo zdravotníctva," povedal Bolsonaro na krátkom stretnutí so svojimi priaznivcami v prezidentskom paláci Alvorada. Proces preberania úradu "by mal trvať jeden, dva týždne", dodal prezident.

Bolsonaro oznámil zmenu na poste po stretnutí s Queirogom a niekoľko hodín po tom, čo súčasný minister zdravotníctva Eduardo Pazuello na tlačovej konferencii uviedol, že prezident zaňho hľadá náhradu, lebo chce ministerstvo "reorganizovať".

Vymenovanie Queirogu, predsedu Brazílskej kardiologickej spoločnosti (SBC), prichádza v období, keď Bolsonarova vláda čelí ostrej kritike za chaotické riešenie pandémie koronavírusu a za popieranie vážnosti krízy.

"Odteraz sa púšťame do agresívnejšej fázy boja proti koronavírusu," zdôraznil krajný pravičiar Bolsonaro.

Pazuello ešte pred odchodom z úradu oznámil, že vláda kúpila 100 miliónov dávok očkovacej látky od spoločností Pfizer-BioNTech, ktoré by mali byť doručené do septembra. Takisto ohlásil, že v druhej polovici roka 2021 by malo prísť približne 38 miliónov dávok jednodávkovej vakcíny od spoločnosti Johnson & Johnson.

Brazília s 212 miliónmi obyvateľov má podľa Pazuella zaistených celkovo 563 miliónov dávok vakcín do konca tohto roka.

Toto objednané a nakúpené množstvo vakcín je mimoriadne dôležité pre zrýchlenie očkovania v Brazílii, ktorá od februára zaznamenáva prudký nárast v počte ochorení COVID-19 a úmrtí. Celkovo tam na covid zomrelo vyše 278.000 ľudí, čo je druhý najvyšší počet po USA.

Najnovšia vlna pandémie doviedla nemocnice vo vyše polovici z 27 štátov tejto juhoamerickej krajiny na pokraj kolapsu a spôsobila aj to, že guvernéri štátov nariadili ďalšie obmedzenia, aby šírenie koronavírusu spomalili.

Bolsonarovu vládu kritizovali za nezabezpečenie dostatočného množstva dávok, čo donútilo miestnych predstaviteľov pozastaviť očkovanie v niektorých oblastiach.

Zatiaľ dostalo aspoň jednu dávku vakcíny okolo 4,6 percenta obyvateľov. V súčasnosti sa v Brazílii používajú dve vakcíny - od spoločností AstraZeneca a v Číne vyvinutá CoronaVac.

Bolsonaro zvykol žartovať, že vakcíny "zmenia človeka na aligátora".