Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Brazília má tretieho ministra zdravotníctva od začiatku pandémie

Nový brazílsky minister zadravotníctva Eduardo Pazuelo prichádza na vymenovanie 16. septembra 2020 v Brazílii. Foto: TASR/AP

Počet úmrtí v spojitosti s ochorením COVID-19 v Brazílii prekročil 134 000, čo je druhý najvyšší počet obetí na svete po USA.

Sao Paulo 17. septembra (TASR) - Generál Eduardo Pazuello sa stal v poradí tretím brazílskym ministrom zdravotníctva počas pandémie nového koronavírusu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP.

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro už 3. júna vymenoval Pazuella za dočasného ministra zdravotníctva; 16. septembra sa stal tento generál riadnym šéfom tohto rezortu.

Agentúra AFP zdôrazňuje, že ide o predstaviteľa armády bez akýchkoľvek skúseností v oblasti zdravotníctva.

V polovici mája pre nesúhlas s názormi Bolsonara na zvládanie pandémie odstúpil z funkcie Nelson Teich. Bolsonaro v apríli z rovnakých dôvodov odvolal Teichovho predchodcu Luiza Henriqueho Mandettu.

Pazuello od nástupu do funkcie dočasného ministra podľa AP nahradil desiatky lekárov a špecialistov, ktorí pôsobili na ministerstve zdravotníctva, príslušníkmi armády.

Koronavírusovú pandémiu prezident Bolsonaro od začiatku bagatelizuje. Takisto opakovane kritizuje obmedzujúce opatrenia, ktoré vyhlásili guvernéri niektorých brazílskych štátov v snahe zastaviť šírenie vírusu.

Počet úmrtí v spojitosti s ochorením COVID-19 v Brazílii prekročil 134 000, čo je druhý najvyšší počet obetí na svete po USA.