Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Prudké dažde v štáte Rio de Janeiro si vyžiadali ďalšie obete

Záchranári vynášajú telo obete, ktoré vytiahli spod trosiek domov zničených po prudkých dažďoch, ktoré spôsobili zosuvy pôdy v brazílskom meste Petrópolis 16. februára 2022. Foto: TASR/AP

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro, ktorý je na návšteve Ruska, vyjadril sústrasť rodinám obetí a nariadil zodpovedným ministrom, aby poskytli postihnutým obyvateľom okamžitú pomoc.

Rio de Janeiro 16. februára (TASR) - Na najmenej 38 mŕtvych sa zvýšil počet obetí ničivých záplav a zosuvov pôdy, ktoré v brazílskom štáte Rio de Janeiro vyvolali výdatné dažde. Informovala o tom v stredu agentúra AP s odvolaním sa na miestne úrady.

Prudké dažde postihli v utorok mesto Petrópolis a okolitú horskú oblasť, ktorá leží približne 70 kilometrov severovýchodne od mesta Rio de Janeiro. Starosta mesta Rubens Bomtempo sa domnieva, že počet obetí záplav a zosuvov sa ešte môže zvýšiť.

Do záchranných prác sa zapojilo aj približne 400 vojakov brazílskej armády. V oblasti turistami vyhľadávaného Petrópolisu napadlo v utorok v priebehu troch hodín 258 milimetrov zrážok, čo je zhruba toľko, ako za predošlých 30 dní dohromady.

Magistrát vyhlásil "stav katastrofy" a tiež trojdňový smútok. Na sociálnych sieťach sa v utorok objavili videá zachytávajúce, ako voda a masy bahna ničia domy a strhávajú zaparkované autá. Viaceré ulice boli aj v stredu nepriechodné. Poškodených bolo približne 80 domov. Zhruba 300 ľuďom poskytli úrady ubytovanie v dočasných prístreškoch zriadených najmä v školách.

Zničené domy po prudkých dažďoch, ktoré spôsobili zosuvy pôdy v brazílskom meste Petrópolis 16. februára 2022.
Foto: TASR/AP


Brazílsky prezident Jair Bolsonaro, ktorý je na návšteve Ruska, vyjadril sústrasť rodinám obetí a nariadil zodpovedným ministrom, aby poskytli postihnutým obyvateľom okamžitú pomoc.

Hornatú oblasť štátu Rio de Janeiro nezasiahli takéto ničivé búrky prvýkrát. V oblasti Petrópolisu a okolitých miest Nova Friburgo a Teresópolis zaznamenali zrážky podobnej intenzity aj v januári 2011. Pri záplavách a zosuvoch pôdy tam vtedy zahynulo viac než 900 ľudí, píše agentúra AFP.