Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Brazília zvýšila bezpečnosť, obvinila 39 osôb zo zločinov proti štátu

Podporovatelia bývalého brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara sedia pred políciou v prezidentskom paláci 8. januára 2023 v Brasílii. Foto: TASR/AP

Generálna prokuratúra vzniesla oficiálne obvinenia voči 39 osobám zo šiestich trestných činov vrátane štátneho prevratu, členstva v zločineckej skupine a poškodzovania kultúrneho dedičstva.

Brasília 16. januára (TASR) - Brazília v pondelok oznámila, že posilnila bezpečnosť v okolí vládnych inštitúcií v hlavnom meste Brasília, do ktorých 8. januára vnikli podporovatelia exprezidenta Jaira Bolsonara. Úrady tiež vzniesli obvinenia voči 39 účastníkom týchto nepokojov. TASR správu prevzala v utorok z agentúry AFP.

Celina Leao, dočasná guvernérka federálneho dištriktu, v ktorom sa nachádza aj hlavné mesto Brasília, uviedla, že počet príslušníkov vojenskej polície v okolí vládnych budov, prezidentského paláca, či Najvyššieho súdu v hlavnom meste sa zvýši z 248 na 500.

Dav Bolsonarových priaznivcov, ktorí odmietal uznať jeho porážku v októbrových voľbách, vtrhol 8. januára do prezidentského paláca, budovy Kongresu i na najvyšší súd. Nový ľavicový prezident Luiz Inácio Lula da Silva zložil prísahu týždeň predtým. Bolsonaro, ktorý sa nachádza v USA, odmieta akúkoľvek spojitosť s útokom.

Vláda federálneho dištriktu následne nariadila zmobilizovať celý policajný aparát. Úrady zadržali viac než 2000 osôb a 1159 z nich je stále zadržiavaných za útoky, ktoré vláda označila za "teroristické činy".

Generálna prokuratúra v pondelok vzniesla oficiálne obvinenia voči 39 osobám zo šiestich trestných činov vrátane štátneho prevratu, členstva v zločineckej skupine a poškodzovania kultúrneho dedičstva.

Guvernér federálneho dištriktu Ibanéis Rocha bol dočasne odvolaný dovtedy, kým sa neskončí vyšetrovanie príčin zlyhania bezpečnosti.