Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Brazília posilnila svoje jednotky na hranici s Venezuelou

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Brazílska armáda uviedla, že presunula viac vojakov aj armádne vozidlá do pohraničných miest Boa Vista a Pacaraima.

Brazília 7. decembra (TASR) - Brazília posilnila svoje jednotky na hraniciach s Venezuelou v reakcii na kroky tamojšej vlády, ktorá navrhla vytvoriť novú administratívnu provinciu "Guyana Esequiba". Tento región vyše storočie spravuje susedná Guyana. Vo štvrtok o tom informovala stanica BBC.

Brazílska armáda uviedla, že presunula viac vojakov aj armádne vozidlá do pohraničných miest Boa Vista a Pacaraima. Podľa nej ide o posilnenie prítomnosti v pohraničí v rámci úsilia "zaručiť nedotknuteľnosť územia".

V nedeľňajšom konzultančom referende vo Venezuele drvivá väčšina zúčastnených voličov hlasovalo za pričlenenie regiónu Esequibo k Venezuele. Spoľahlivosť výsledkov referenda spochybnili mnohí pozorovatelia. Venezuelský prezident Nicolás Maduro po referende nariadil štátnej ropnej spoločnosti, aby okamžite začala vydávať licencie na ťažbu ropy na tomto spornom území.

Prezident Guyany Irfaan Ali v utorok v prejave k národu označil Madurove vyhlásenia za "priame ohrozenie územnej celistvosti, zvrchovanosti a politickej nezávislosti Guyany". BBC uviedla, že jednotky Guyany sú v stave vysokej pohotovosti.

Región Esequiba tvorí viac ako dve tretiny územia Guyany a žije v ňom 125.000 z celkovo 800.000 obyvateľov tejto krajiny. Pred Medzinárodným súdnym dvorom v súčasnosti prebieha súdny spor o stanovenie hraníc Esequiby.