Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Zahraničie

Pri záplavách a zosuvoch pôdy v Brazílii zahynulo najmenej 36 ľudí

Na snímke poskytnutej vládou Sao Paula sú vozidlá spadnuté z vyvýšeného miesta pozdĺž pláže v Sao Sebastiao, východne od Sao Paula v Brazílii, v nedeľu 19. februára 2023 po tom, ako ju poškodil nepriaznivý poveternostný systém, ktorý prešiel oblasťou. Foto: TASR

V Sao Sebastiao sú podľa miestnych predstaviteľov desiatky nezvestných, niektorí uviazli v troskách asi 50 zrútených domov. Do záchranných prác zapojili i vojakov.

Sao Paulo 20. februára (TASR) – Najmenej 36 životov si v brazílskom štáte Sao Paulo vyžiadali záplavy a zosuvy pôdy, ktoré počas karnevalového víkendu spôsobili prívalové dažde. S odvolaním sa na vyjadrenia miestnych predstaviteľov z nedele o tom informovali agentúry AFP a AP, píše TASR.

Zábery z mesta Sao Sebastiao ukázali celé štvrte a cesty zaplavené vodou, trosky domov strhnuté pôdou či autá zničené spadnutými stromami. V pobrežnej oblasti severne od Sao Paula napadalo za 24 hodín rekordných 60 centimetrov dažďa, čo je viac ako dvojnásobok obvyklých zrážok za mesiac.

Najmenej 35 ľudí zahynulo v Sao Sebastiao a v susednom meste Ubatuba zomrelo sedemročné dievča, uviedla štátna vláda. "Žiaľ, budeme mať oveľa viac úmrtí," povedal veliteľ štátnej civilnej ochrany Henguel Pereira pre noviny Folha de Sao Paulo.

V Sao Sebastiao sú podľa miestnych predstaviteľov desiatky nezvestných, niektorí uviazli v troskách asi 50 zrútených domov. Do záchranných prác zapojili i vojakov.

Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva oznámil, že oblasť navštívi ešte v pondelok.