Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Protesty v Brazílii silnejú, v mestách demonštrovalo 200-tisíc ľudí

Foto: TASR/AP

Brazílčania pochodmi upozorňujú aj na korupciu v politických kruhoch, ale aj na nízku kultúru cestovania v sústavne preplnenej mestskej hromadnej doprave.

Sao Paolo 18. júna (TASR) - Viac než 200.000 demonštrantov vyšlo v noci nadnes do ulíc najväčších brazílskych miest, aby protestovali proti zhoršujúcim sa verejným službám, policajnému násiliu a korupcii na vládnych miestach.

Pochody zorganizovali aktivisti prostredníctvom sociálnych médií. Demonštranti prehradili ulice a cesty a zablokovali dopravu v 11 veľkých mestách vrátane Sao Paula, Ria de Janeiro, Belo Horizonte a administratívneho centra Brasília, kde prenikli do blízkosti Kongresu a prezidentského paláca.

Pochody sa začali pred týždňom menším protestom v Sao Paule, kde občania vyjadrili nespokojnosť so zvýšením cien v mestskej hromadnej doprave. Spočiatku pokojné demonštrácie začalo neskôr sprevádzať násilie: demonštranti poškodzovali výklady, stanice metra a autobusy na jednej z hlavných tried mesta.

Protestné hnutie sa rýchlo rozšírilo aj do ďalších miest, pričom polícia začala používať čoraz drsnejšie metódy v snahe zastaviť demonštrantov. K najväčším potýčkam došlo minulý štvrtok, keď policajti do davu strieľali gumovými projektilmi a použili aj slzotvorný plyn, pričom zranili najmenej 100 ľudí, z toho 15 novinárov.

K nepokojom v Brazílii dochádza v čase, keď sa krajina pripravuje na niekoľko významných podujatí: v júli do krajiny zavíta pápež František, aby sa zúčastnil na Svetových dňoch mládeže, finišujú aj prípravy na futbalový Pohár konfederácií. Okrem toho sa Brazília pripravuje na letné olympijské hry, ktoré sa tam budú konať v roku 2016.

Práve veľké výdavky na výstavbu štadiónov vyvolávajú hnev Brazílčanov. "Nechceme, aby sa štadióny platili z verejných zdrojov. Nechcem žiaden Pohár (konfederácií). Chceme školstvo, nemocnice, lepší život pre naše deti," vyhlásila 32-ročná účastníčka demonštrácií.

Brazílčania pochodmi upozorňujú aj na korupciu v politických kruhoch, ale aj na nízku kultúru cestovania v sústavne preplnenej mestskej hromadnej doprave.

Súčasné nepokoje v brazílskych mestách odhalili aj skutočnosť, že radoví policajti nie sú dostatočne vycvičení na to, aby dokázali čeliť podobným masovým podujatiam. Upozornil na to v rozhovore pre Reuters bezpečnostný konzultant José Vicente da Silva. Podľa jeho slov sa velenie polície príliš sústreďuje na výcvik elitných jednotiek, zatiaľ čo radoví pochôdzkari vôbec nie sú pripravení na to, ako reagovať na demonštráciách.

Súčasné protesty v Brazílii sa radia medzi najnásilnejšie od diktatúry v rokoch 1964-1985.