Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Reportéri bez hraníc upozorňujú na cenzúru médií v Brazílii

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro, archívne foto. Foto: TASR/AP

Bolsonaro má k médiam dlhodob negatívny postoj.

Brazília 20. októbra (TASR) – Medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) v utorok upozornila, že vláda krajne pravicového brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara ohrozuje slobodu tlače v Brazílii prostredníctvom nepriamej cenzúry vrátane nepriateľských útokov voči novinárom. Informovala o tom agentúra AFP.

Organizácia vo svojej správe uviedla, že Bolsonaro a jeho okruh blízkych spolupracovníkov vrátane jeho troch synov-politikov v období od júla do septembra tohto roka viac ako stokrát slovne zaútočili na novinárov a médiá. „Tento postoj otvoreného nepriateľstva voči tlači sa stal typickou črtou tejto vlády," uvádza sa v správe.

Bolsonarova vláda tiež podľa RSF zverejňuje dezinformácie a obmedzuje zverejňovanie oficiálnych štatistík v snahe o kontrolu verejnej diskusie a politizáciu oficiálnych komunikačných štruktúr.

RSF ďalej poukázala aj na žaloby Bolsonarových prívržencov na novinárov, ktoré organizácia považuje za zastrašovanie súdnou cestou, na vládnych predstaviteľov, ktorí blokujú novinárov v sledovaní ich účtov na sociálnych sieťach, na nepriehľadné spravovanie oficiálnych údajov v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu a na 13 nových zákonov, ktoré obmedzujú prístup verejnosti k informáciám.

Bolsonaro, ktorý je obdivovateľom amerického prezidenta Donalda Trumpa a za svoje radikálne názory si už vyslúžil aj prezývku Tropický Trump, zvíťazil vo voľbách v roku 2018 a už počas predvolebnej kampane tvrdo útočil na tradičné spravodajské médiá.

Brazílsky prezident odvtedy útočí na médiá pravidelne, občas ukazuje novinárom obscénne gestá alebo úplne odíde z tlačovej konferencie, píše AFP.

Podľa tohtoročného Indexu slobody tlače vypracovaného Reportérmi bez hraníc je Brazília na 107. priečke spomedzi 180 krajín.