Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Strelec, ktorý zabíjal v školách v Brazílii, plánoval útok dva roky

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jakub Kotian

Pri útoku boli zabití traja učitelia a jeden študent. Päť zranených osôb muselo byť hospitalizovaných.

Brazília 27. novembra (TASR) - Útočník, ktorý v piatok v dvoch brazílskych školách zastrelil štyroch ľudí a ďalších 12 zranil, svoj útok plánoval zhruba dva roky. Informovala o tom miestna polícia polícia, podľa ktorej mal strelec na oblečení pripnutú svastiku. TASR správu prevzala v nedeľu z agentúry AP.

Pri útoku boli zabití traja učitelia a jeden študent. Päť zranených osôb muselo byť hospitalizovaných.

Polícia útočníka zadržala približne štyri hodiny po streľbe. Identifikovala ho ako 16-ročného mladíka, ktorý je bývalým študentom jednej z napadnutých škôl, no nezverejnila jeho meno.


Úrady brazílskeho štátu Espírito Santo uviedli, že útočník mal na sebe oblečenie vo vojenskom štýle a nepriestrelnú vestu, na ktorej mal pripnutú svastiku.

Podľa tamojšieho guvernéra Renata Casagrandeho strelec pri útokoch použil revolver a poloautomatickú zbraň. Prvú zo zbraní vlastnil mladíkov otec, ktorý je príslušníkom brazílskej vojenskej polície; druhá bola priamo vo vlastníctve tohto policajného zboru.

Polícia dodala, že vyšetrovanie stále prebieha a zatiaľ nedospelo k definitívnym záverom o útočníkových motívoch. Mladíkova rodina informovala, že v minulosti absolvoval psychiatrickú liečbu, o ktorej škola nebola upovedomená.