Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Súd nariadil Bolsonarovi zaplatiť odškodné novinárke za urážky

Na archívnej snímke brazílsky prezident Jair Bolsonaro máva priaznivcom počas odchodu z prezidentskej rezidencie v Brazílii 6. apríla 2020. Foto: TASR/AP

Prípad sa týka udalostí z februára 2020, kedy Bolsonaro naznačil, že novinárka Campos Mellová ponúkla svojmu zdroju sexuálne služby výmenou za negatívne informácie o jeho osobe.

Brazília 28. marca (TASR) - Brazílsky prezident Jair Bolsonaro bude musieť zaplatiť odškodné novinárke za urážlivé poznámky na jej osobu. Rozhodol o tom súd v brazílskom meste Sao Paulo, píše agentúra AFP.

Kompenzácie vo výške 20.000 brazílskych realov (zhruba 2938 eur) bude musieť Bolsonaro vyplatiť novinárke Patricii Campos Mellovej z denníka Folha de Sao Paulo. Vyplýva to zo súdneho dokumentu, ku ktorému AFP získala prístup ešte v sobotu.

Súd 16. marca rozhodol, že prezident "poškodil česť" novinárky, ktorá proti nemu podala sťažnosť, a spôsobil jej tak "morálnu ujmu". Bolsonaro sa proti rozhodnutiu súdu môže odvolať, pripomína AFP.

Prípad sa týka udalostí z februára 2020, kedy Bolsonaro naznačil, že Campos Mellová ponúkla svojmu zdroju sexuálne služby výmenou za negatívne informácie o jeho osobe.

Campos Mellová napísala viacero investigatívnych článkov zameraných na organizáciu, ktorá očierňovala oponentov Bolsonara počas prezidentských volieb v roku 2018 prostredníctvom mobilnej aplikácie WhatsApp, píše AFP.

Brazílska novinárka 21. januára vyhrala súdny spor aj proti Bolsonarovmu synovi Eduardovi, ktorý jej na základe verdiktu súdu o spôsobení morálnej ujmy za urážky musel zaplatiť 30.000 brazílskych realov (približne 4407 eur). Bolsonaro mladší vtedy povedal, že Campos Mellová sa "pokúsila zviesť" zdroj výmenou za informácie, ktoré by mohli poškodiť jeho otcovi.