Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Brazílska vláda oznámila, že krajina zamestná 157 kubánskych lekárov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Koronavírus SARS-CoV-2 si Brazílii vyžiadal už vyše 16.000 úmrtí a ministerstvo zdravotníctva v nedeľu potvrdilo 241.000 prípadov nákazy.

Rio de Janeiro 19. mája (TASR) - Brazílska vláda v pondelok oznámila, že krajina zamestná 157 kubánskych lekárov, aby pomohli v boji s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Kubánske ministerstvo zdravotníctva v novembri 2018 oznámilo ukončenie programu spolupráce v oblasti zdravotníctva, ktorý fungoval od roku 2013. Brazílsky prezident Jair Bolsonaro skritizoval zmluvné podmienky, na základe ktorých kubánski lekári pracovali v Brazílii a označil Kubu za "diktatúru".

Brazília teraz spoluprácu obnovuje. Ministerstvo zdravotníctva v pondelok zverejnilo zoznam prvých 157 kubánskych lekárov, ktorí v Brazílii začnú pracovať. Ďalší by mali prísť neskôr. Brazília chce zabezpečiť zdravotnú starostlivosť v odľahlých oblastiach krajiny, kde kubánski lekári pôsobili aj predtým.

Koronavírus SARS-CoV-2 si Brazílii vyžiadal už vyše 16.000 úmrtí a ministerstvo zdravotníctva v nedeľu potvrdilo 241.000 prípadov nákazy.

Bolsonaro vážnosť ochorenia COVID-19 zľahčuje a podporuje opatrenia na opätovné otvorenie hospodárstva, pripomína DPA.

Bývalý brazílsky minister zdravotníctva Luiz Henrique Mandetta však denníku Folha de S.Paulo povedal, že pandémia v Brazílii dosiahne podľa očakávaní vrchol až v júli.

Mandetta rezignoval 16. apríla pre spory s Bolsonarom. Nesúhlas s politikou prezidenta v boji s koronavírusom bol i dôvodom minulotýždňového odstúpenia jeho nástupcu Nelsona Teicha.