Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V člne muža podozrivého v prípade nezvestného novinára sa našla krv

Obrázky britského novinára Doma Phillipsa, vľavo, a odborníka na domorodé záležitosti Bruna Pereiru vidno na ceduľke, ktorú predložili zamestnanci Národnej nadácie pre domorodcov, FUNAI, počas vigílie v Brazílii v Brazílii vo štvrtok 9. júna 2022. Foto: TASR/AP

Do pátrania sa zapojili známe osobnosti i environmentálne a ľudskoprávne organizácie. Obrátili sa na prezidenta Jaira Bolsonara a požiadali ho, aby vydal pokyn na zintenzívnenie pátrania.

Rio de Janeiro 10. júna (TASR) - V pátraní po zmiznutom britskom novinárovi a brazílskom expertovi na pôvodné obyvateľstvo Amazónie došlo zrejme k zvratu: v člne zadržaného podozrivého muža sa našli stopy po krvi. S odvolaním sa na brazílske úrady o tom v piatok informovala agentúra AFP, ktorá dodala, že v Brazílii silnejú výzvy na zintenzívnenie pátrania po mužoch nezvestných od minulej nedele.

Brazílske úrady naďalej dúfajú, že dvojicu nájdu živú, ale nevylučujú nijaký výsledok vrátane vraždy – v regióne, kde je veľmi rozšírené obchodovanie s ľuďmi.

Do pátrania sa zapojili známe osobnosti i environmentálne a ľudskoprávne organizácie. Obrátili sa na prezidenta Jaira Bolsonara a požiadali ho, aby vydal pokyn na zintenzívnenie pátrania.

Päťdesiatsedemročný Dom Phillips, pravidelný prispievateľ britského denníka The Guardian, a 41-ročný antropológ Bruno Pereira s vedeckým zameraním na juhoamerické indiánske kmene, sa stratili v údolí Javari v štáte Amazonas, ktorý sa nachádza na západe povodia Amazonky neďaleko hraníc Peru.

Svedkovia uviedli, že videli – medzičasom zadržaného – podozrivého, ako sa rúti na člne rovnakým smerom ako Phillips a Pereira, keď ich videli naposledy. Polícia uviedla, že muža zatkla za prevážanie munície nedovoleného kalibru a drog.

V odľahlom regióne, kde dvojica mužov zmizla, je najväčšia koncentrácia civilizáciou nedotknutých domorodých obyvateľov na svete. Okrem toho tam opakovane dochádza k prestrelkám medzi poľovníkmi, rybármi a príslušníkmi vládnych bezpečnostných zložiek. Vedie tadiaľ i hlavná trasa pre kokaín vyrobený na peruánskej strane štátnych hraníc, ktorý sa potom pašuje do Brazílie, aby zásoboval tamojšie mestá alebo sa prepravoval do Európy.