Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Brazília začala očkovať čínskou vakcínou CoronaVac

Na snímke zdravotníčka očkuje čínskou vakcínou CoronaVac staršieho muža proti ochoriniu COVID-19 v nemocnici Hospital das Clinicas v brazílskom Sao Paule 17. januára 2021. V Brazílii sa v nedeľu začalo očkovanie proti COVID-19 spôsobovanému novým koronavírusom SARS-CoV-2. Stalo sa tak hneď po tom, ako regulačný úrad Anvisa vydal povolenie pre núdzové použitie dvoch vakcín – od britsko-švédskej farmaceutickej spoločnosti AstraZeneca a čínskej firmy SinoVac (vakcína CoronaVac). Foto: TASR/AP

Začiatku očkovania predchádzal v Brazílii politický boj.

Rio de Janeiro 18. januára (TASR) - V Brazílii sa v nedeľu začalo očkovanie proti COVID-19 spôsobovanému novým koronavírusom SARS-CoV-2. Stalo sa tak hneď po tom, ako regulačný úrad Anvisa vydal povolenie pre núdzové použitie dvoch vakcín – od britsko-švédskej farmaceutickej spoločnosti AstraZeneca a čínskej firmy SinoVac (vakcína CoronaVac). Informovala o tom agentúra AFP.

Ako prvá Brazílčanka bola zaočkovaná 54-ročná zdravotná sestra v meste Sao Paulo. Dávku dostala v priamom televíznom prenose v prítomnosti Joaa Doriu, guvernéra štátu Sao Paulo.

Na začiatku očkovacej kampane je však v Brazílii k dispozícii iba menej účinná vakcína CoronaVac vyvinutá v spolupráci s brazílskym výskumným ústavom Butantan.

Začiatku očkovania predchádzal v Brazílii politický boj, pretože prezident Jair Bolsonaro sa o očkovaní vyjadruje pohŕdavo a dokonca zastavil ministra zdravotníctva, keď chcel kúpiť dávky vakcíny SinoVac. Joao Doria, ktorému sa podarilo zazmluvniť šesť miliónov dávok vakcíny, je považovaný za najdôležitejšieho politického oponenta Bolsonara.

Na snímke zdravotníčka očkuje staršiu ženu proti ochoreniu COVID-19 čínskou vakcínou CoronaVac v nemocnici Hospital das Clinicas v brazílskom Sao Paule 17. januára 2021. V Brazílii sa v nedeľu začalo očkovanie proti COVID-19 spôsobovanému novým koronavírusom SARS-CoV-2. Stalo sa tak hneď po tom, ako regulačný úrad Anvisa vydal povolenie pre núdzové použitie dvoch vakcín – od britsko-švédskej farmaceutickej spoločnosti AstraZeneca a čínskej firmy SinoVac (vakcína CoronaVac).
Foto: TASR/AP


V Brazílii pribudlo za posledných 24 hodín 33.040 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom a 551 úmrtí. Počet úmrtí tak bol prvýkrát po šiestich dňoch nižší ako 1000, informovalo v nedeľu ministerstvo zdravotníctva.

Táto juhoamerická krajina od začiatku pandémie zaregistrovala 8.488.099 prípadov nákazy a oficiálny počet obetí dosiahol 209.847, čo sú najhoršie údaje na svete po USA a Indii.