Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Brazília zakázala väčšinu vypaľovania porastov na 60 dní

Na archívnej snímke z drónu je lesný požiar v brazílskom štáte Mato Grosso. Foto: TASR/AP

Predpisy v Brazílii za normálnych okolností umožňujú farmárom a iným zakladať niektoré ohne, pokiaľ majú povolenie od úradov životného prostredia.

Rio de Janeiro 29. augusta (TASR) - Brazília vo štvrtok zakázala na 60 dní väčšinu legálneho vypaľovania porastov v snahe zastaviť požiare, ktoré ničia časti amazonskej oblasti.

Výnos zakazujúci vypaľovanie podpísal prezident Jair Bolsonaro a nasleduje po medzinárodnej kritike jeho postupu v aktuálnej environmentálne kríze, informuje agentúra AP.

Trvanie nového zákazu sa zhoduje s obdobím sucha, počas ktorého je zakladaná väčšina ohňov určených na vyčistenie porastov. Nový dekrét povoľuje vypaľovanie v niektorých prípadoch, napríklad vtedy, ak to bude prospešné pre rastliny a ak ho vykonajú domorodí obyvatelia, pre ktorých je poľnohospodárstvo živobytím.

Predpisy v Brazílii za normálnych okolností umožňujú farmárom a iným zakladať niektoré ohne, pokiaľ majú povolenie od úradov životného prostredia.

Tento rok však došlo k výraznému nárastu lesných požiarov v celej krajine v porovnaní s vlaňajškom, čo vyvolalo obavy, že ľudí povzbudilo k väčšiemu vypaľovaniu vyhlásenie Bolsonara, že ochrana dažďového pralesa brzdí hospodársky rozvoj, píše AP.

Bolsonaro dokonca bez uvedenia dôkazov tvrdil, že požiare môžu nelegálne zakladať environmentálne skupiny, aby poškodili jeho vládu. Dostal sa tiež do sporu s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a ďalšími európskymi lídrami, ktorí spochybnili jeho odhodlanie chrániť amazonský ekosystém.