Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Brazília zatkla štyroch ľudí v kauze údajného pokusu o prevrat

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Federálna polícia uviedla, že na základe príkazu najvyššieho súdu vydala 32 zatykačov a príkazov na domové prehliadky v ôsmich štátoch brazílskej federácie.

Brasília 29. decembra (TASR) - Brazílska polícia vo štvrtok zatkla najmenej štyri osoby a vykonala razie po celej krajine. Stalo sa tak v rámci vyšetrovania údajného pokusu o štátny prevrat počas nepokojov, ktoré rozpútali podporovatelia Jaira Bolsonara, porazeného v nedávnych prezidentských voľbách ľavicovým kandidátom Ináciom Lulom da Silvom, informuje TASR.

Agentúra Reuters vo svojej správe objasnila, že brazílske úrady – na čele s najvyšším súdom – zasahujú proti malej, ale odhodlanej skupine Bolsonarových stúpencov, ktorí odmietajú uznať volebné víťazstvo Lulu da Silvu a vyzývajú na vojenský prevrat.

Ani Bolsonaro zatiaľ neuznal svoju volebnú porážku a naďalej bez dôkazov opakuje svoje tvrdenia o nedôveryhodnosti brazílskeho volebného systému. Časť voličskej základne týmto jeho vyhláseniam verí, dodáva Reuters.

Štvrtková policajná operácia sa uskutočnila len niekoľko dní pred Lulovou inauguráciou, naplánovanou na nedeľu, a necelý týždeň po tom, ako polícia oznámila, že prekazila bombový útok, ktorý chceli spáchať údajní Bolsonarovi stúpenci.

Policajné záťahy sú dôsledkom nepokojov z 12. decembra – dňa, keď bolo potvrdené Lulovo víťazstvo –, keď sa pred armádnym veliteľstvom v Brazílii utáborili odporcovia výsledku volieb. Tí po zatknutí domorodého vodcu podporujúceho Bolsonara zaútočili na veliteľstvo federálnej polície a podpálili viaceré autá a autobusy.

Federálna polícia vo štvrtok uviedla, že na základe príkazu najvyššieho súdu vydala 32 zatykačov a príkazov na domové prehliadky v ôsmich štátoch brazílskej federácie.

Vzhľadom na rastúce obavy z bezpečnostných rizík v súvislosti s Lulovou inauguráciou najvyšší súd v stredu zakázal registrovaným držiteľom zbraní nosiť strelné zbrane vo federálnom dištrikte až do Lulovho nástupu do funkcie.