Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Indiáni sa pri liečbe COVID-19 spoliehajú na tradičnú medicínu

Indiáni hrajú futbal pred kongresovou halou. Foto: TASR/AP

Štát Amazonas v severozápadnej Brazílii je napriek svojej odľahlosti jednou z pandémiou najviac postihnutých častí Brazílie.

Manaus 20. mája (TASR) - Príslušníci brazílskeho kmeňa Sateré Mawé si príznaky podobné prejavom infekčnej choroby COVID-19 liečia tradičnou medicínou, informovala v utorok agentúra AFP.

Pôvodní obyvatelia Amazónie, ktorí majú podozrenie, že sa nakazili novým koronavírusom, tvrdia, že ich tradičné lieky fungujú. Užívajú ich pritom cielene na ten-ktorý prejav choroby: odvar z kôry stromu Aspidosperma carapanauba si ordinujú, keď treba v tele potlačiť zápal; kôru stromu Ampelozizyphus amazonicus používajú ako antimalarikum a do týchto zmesí pridávajú aj mangovú šupku, mätu či med.

Štát Amazonas v severozápadnej Brazílii je napriek svojej odľahlosti jednou z pandémiou najviac postihnutých častí Brazílie.

Rýchle šírenie vírusu v povodí rieky Amazon, kde bolo nakazených viac ako 20.000 ľudí a zomrelo ich okolo 1400, paralyzovalo tamojšie nemocnice a donútilo úrady nariadiť kopať masové hroby pre obete epidémie infekčnej choroby COVID-19, uviedla AFP.

Epidemiologická kríza vyvolala obavy u pôvodných obyvateľov tohto regiónu, ktorých predkovia boli v minulosti zdecimovaní chorobami zavlečenými cudzincami.

Etnikum Sateré Mawé má asi 13.000 príslušníkov, ktorí žijú najmä v rezervácii Andirá-Marau. V posledných rokoch sa presunuli bližšie k mestu Manaus, ale na tamojšie zdravotnícke zariadenia sa veľmi nespoliehajú, citovala AFP.

Podľa Brazílskej asociácie domorodých národov koronavírus SARS-CoV-2 zaznamenali u 40 domorodých skupín. Pozitívny test na COVID-19 malo v tejto komunite 537 ľudí a ďalších 102 ich tejto chorobe podľahlo.