Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Brazília ukončila vyšetrovanie požiaru v Národnom múzeu z roku 2018

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pri požiari zanikol nábytok a umenie patriace kráľovskej rodine, nahrávky domorodých (niektorých už zaniknutých) jazykov a vzácne druhy motýľov, koralov či zbierka egyptských múmií.

Rio de Janeiro 6. júla (TASR) - Brazílska polícia v pondelok ukončila vyšetrovanie požiaru v Národnom múzeu v Riu de Janeiro z roku 2018, ktorý zničil väčšinu z jeho 20-miliónovej zbierky artefaktov. Vylúčila však trestný čin, uviedla agentúra AP.

Podľa policajného vyhlásenia k požiaru došlo v auditóriu múzea a hlavnou príčinou bola inštalácia klimatizácie a nie podpaľačstvo.

Polícia tiež uviedla, že miesto nebolo zanedbané, keďže prebiehali snahy o uvedenie budovy do stavu požiarneho poriadku. Budova mala v čase požiaru viac ako 200 rokov.

Národné múzeum v Riu de Janeiro je najstaršou vedeckou inštitúciou v Brazílii a najväčším prírodovedným a etnologickým múzeom v Latinskej Amerike. Plamene pohltili takmer všetky časti jeho trojposchodovej budovy v čase, keď už boli expozície zatvorené. Zranenia osôb v súvislosti s požiarom neboli hlásené.

Budova slúžila ako múzeum od roku 1892, predtým boli jeho priestory rezidenciou portugalskej kráľovskej a neskôr brazílskej cisárskej rodiny.

Pri požiari zanikol nábytok a umenie patriace kráľovskej rodine, nahrávky domorodých (niektorých už zaniknutých) jazykov a vzácne druhy motýľov, koralov či zbierka egyptských múmií.

V múzeu sa nachádzala aj takmer 12.000 rokov stará kostra ženy prezývanej Luzia, ktorá je údajne jednou z najstarších kostier, aké kedy našli v Južnej aj Severnej Amerike. Požiarnikom sa kostru podarilo zachrániť.

Úsilie o obnovu múzea bolo v marci v dôsledku pandémie nového koronavírusu pozastavené.

Múzeum doteraz vyzbieralo asi polovicu zo 60 miliónov dolárov (približne 53 miliónov eur) potrebných na rekonštrukciu. Cieľom je opätovné čiastočné otvorenie budovy v roku 2022, keď Brazília oslávi dvojsté výročie nezávislosti.