Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Brazílska vláda odporúča používanie antimalarík na liečbu COVID-19

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro. Foto: TASR/AP

Nová smernica ministerstva zdravotníctva odporúča, aby lekári predpisovali tieto antimalariká pacientom, u ktorých sa objavili príznaky nákazy novým koronavírusom spôsobujúcim ochorenie COVID-19.

Brazília 20. mája (TASR) - Brazílske ministerstvo zdravotníctva odporučilo v stredu používanie chlorochínu a hydroxychlorochínu i na liečbu pacientov s miernymi príznakmi ochorenia COVID-19. Takéto odporúčanie sa už dlho snažil presadiť brazílsky prezident Jair Bolsonaro, a to aj napriek nedostatočným dôkazom o účinnosti uvedených liekov, pripomína agentúra AFP.

Nová smernica ministerstva zdravotníctva odporúča, aby lekári predpisovali tieto antimalariká pacientom, u ktorých sa objavili príznaky nákazy novým koronavírusom spôsobujúcim ochorenie COVID-19. Pacienti budú musieť následne podpísať, že boli oboznámení s ich možnými vedľajšími účinkami, medzi ktorými figurujú napríklad aj problémy so srdcom, pečeňou či poškodenie sietnice.

V Brazílii minulý týždeň odstúpil zo svojej funkcie pre nesúhlas s politikou prezidenta Bolsonara v boji s koronavírusom minister zdravotníctva Nelson Teich. Obaja politici mali údajne spory práve o používanie chlorochínu pri liečbe pacientov s koronavírusom. Bolsonaro považuje chlorochín za sľubný liek, hoci vedecké štúdie jeho efektivitu nepotvrdili a dokonca pochybujú o jeho bezpečnosti.

Okrem Bolsonara je zástancom používania chlorochínu a hydroxychlorochínu v súvislosti s ochorením COVID-19 aj americký prezident Donald Trump, ktorý nedávno oznámil, že sám preventívne denne užíva hydroxychlorochín.

Zdravotnícke úrady viacerých iných krajín ešte v apríli varovali pred použitím týchto antimalarík na liečbu nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 alebo na zabránenie opätovnej nákaze. Kanadský úrad verejného zdravotníctva (PHAC) poukázal na ich závažné vedľajšie účinky. Podobné varovania vydali aj Európska agentúra pre lieky (EMA) či americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).

V Brazílii dosiaľ zaznamenali 271.885 prípadov nákazy novým koronavírusom a 17.983 obetí ochorenia COVID-19, ktoré tento vírus spôsobuje.