Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Brazílskou ministerkou bude aktivistka za ochranu Amazónie

Na snímke vľavo brazílskou ministerkou životného prostredia sa stala aktivistka bojujúca za ochranu Amazónie Marina Silvová. Do funkcie ju vymenoval brazílsky prezident Inácio Lula da Silva (vpravo) vo štvrtok 29. decembra 2022. Foto: TASR/AP

Táto nominácia naznačuje, že nová brazílska administratíva bude uprednostňovať boj proti nelegálnemu odlesňovaniu pralesa.

Brazília 29. decembra (TASR) - Brazílskou ministerkou životného prostredia sa stala aktivistka bojujúca za ochranu Amazónie Marina Silvová. Do funkcie ju vo štvrtok vymenoval brazílsky prezident Inácio Lula da Silva, informuje TASR s odvolaním sa na agentúru AP.

Táto nominácia naznačuje, že nová brazílska administratíva bude uprednostňovať boj proti nelegálnemu odlesňovaniu pralesa – aj keby to malo znamenať, že sa dostane do konfliktu so záujmami vplyvných agropodnikateľov, konštatovala AP.

Silvová a Lula da Silva sa zúčastnili na nedávnej konferencii OSN o klíme v Egypte, kde brazílsky prezident sľúbil, že do konca tohto desaťročia dosiahne v Amazónii "nulové odlesňovanie".

"Ak nebude Amazónia chránená, nebude existovať žiadna klimatická bezpečnosť," upozornil Lula a zaviazal sa, že jeho vláda urobí všetko pre to, aby tam "do roku 2030 dosiahla nulové odlesňovanie a (nulovú) degradáciu našich biómov."

Fakt, že si do vedenia ministerstva životného prostredia vybral Silvovú, tento záväzok podľa AP podčiarkuje. Agentúra však súčasne upozorňuje, že mnohí agropodnikatelia a s nimi spojení zákonodarcovia Silvovú nemajú v obľube. Táto nevôľa pramení z jej pôsobenia vo funkcii ministerky životného prostredia počas väčšiny času Lulovho pôsobenia vo funkcii prezidenta v rokoch 2003 – 2010.

Silvová vtedy stála za vytvorením desiatok chránených oblastí. Zodpovedala aj za stratégiu boja proti odlesňovaniu s rozsiahlymi operáciami proti environmentálnym zločincom a s novým satelitným sledovaním. Pomohla tiež navrhnúť projekty na ochranu dažďového pralesa, a to Amazonský fond podporovaný prevažne Nórskom. Za jej pôsobenia vo funkcii sa odlesňovanie výrazne znížilo.

Lula a Silvová sa však neskôr názorovo rozišli, keď prezident počas svojho druhého funkčného obdobia začal vychádzať v ústrety poľnohospodárom. Silvová aj pre to v roku 2008 odstúpila.

Podľa AP teraz zrejme v Brazílii dôjde k prudkému obratu v porovnaní s politikou Lulovho predchodcu Jaira Bolsonara.

Bolsonaro zmrazil vytváranie chránených oblastí, oslabil agentúry pre životné prostredie a správu lesov zveril pod kontrolu ministerstva poľnohospodárstva. Zasadzoval sa aj za agrobiznis, ktorý je proti vytváraniu chránených oblastí, ako sú napríklad územia pôvodných obyvateľov, a presadzoval legalizáciu zaberania pôdy.

Odlesňovanie v brazílskej Amazónii dosiahlo v júli roku 2021 svoje 15-ročné maximum a pokračovalo aj nasledujúcich mesiacoch.