Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Brazílsky exprezident Lula da Silva chce zohrať úlohu vo voľbách 2022

Brazílsky exprezident Luiz Inácio Lula da Silva, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Lulu da Silvu uznali v roku 2017 za vinného z korupcie a prania špinavých peňazí a odsúdili ho na deväť a pol roka väzenia.

Rio de Janeiro 2Z. októbra (TASR) - Bývalý brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva v pondelok povedal, že v prezidentských voľbách v roku 2022 "chce zohrať úlohu", informovala agentúra DPA. Lula da Silva v utorok oslávi 75. narodeniny.

"Ako kandidát alebo ako niekto, kto kandidáta podporuje, chcem pomôcť poraziť oneskorenie v rozvoji, ktoré v Brazílii vzniklo," povedal Lula da Silva na otázku DPA, či sa v roku 2022 bude uchádzať o tretie obdobie vo funkcii.

Exprezident je podľa svojich slov znepokojený v súvislosti s Brazíliou a dehumanizáciou ľudí, nárastom chudoby a napätím, ktoré sa začalo šíriť ešte pred pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2.

Vláda súčasného brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara podľa Lulu da Silvu zničila politiku v oblasti životného prostredia, sociálneho zabezpečenia, rozvoja, vzdelávania a zdravia. Takisto jej vyčítal poslušnosť Spojeným štátom a prístup k pandémii koronavírusu.

Lula da Silva bol prezidentom krajiny v rokoch 2003-10. Minulý rok v novembri ho prepustili z väzenia, kde si odpykával trest odňatia slobody za korupciu a pranie špinavých peňazí. Vo väzení strávil 19 mesiacov. O jeho prepustení rozhodol sudca federálneho trestného súdu.

Lulu da Silvu uznali v roku 2017 za vinného z korupcie a prania špinavých peňazí a odsúdili ho na deväť a pol roka väzenia. Trest mu neskôr zvýšili na 12 rokov a jeden mesiac, v apríli 2019 mu ho však zase znížili na osem rokov a desať mesiacov.

Korupčný škandál súvisiaci so štátnou ropnou spoločnosťou Petrobras je najväčším v histórii krajiny, pričom sa dotkol desiatok politikov. Ľavičiar Lula da Silva akékoľvek pochybenia odmietal. Tvrdí, že ide o politicky motivované obvinenia s cieľom zabrániť mu kandidovať v prezidentských voľbách, ktoré sa konali v roku 2018 a ktoré vyhral krajne pravicový kandidát Bolsonaro.