Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Brazílsky náčelník R. Metuktire pozdravil účastníkov pochodu za klímu

Náčelník indiánskeho kmeňa z Brazílie Raoni Metuktire. Foto: TASR/AP

Náčelník je od 12. mája na trojtýždňovom turné po Európe.

Brusel 17. mája (TASR) - Mladým účastníkom v poradí už 18. pochodu za klímu v Bruseli sa v piatok prihovoril medzinárodne známy náčelník indiánskeho kmeňa z Brazílie Raoni Metuktire. Informovala o tom tlačová agentúra Belga.

Pochody za klímu, na ktorých sa každý týždeň zúčastňujú tisíce stredoškolákov a vysokoškolákov, organizuje v Belgicku združenie Mládež pre klímu.

V piatok aktivistov za boj proti klimatickým zmenám prišiel pozdraviť náčelník domorodého kmeňa Kajapov žijúceho v brazílskych pralesoch. Raoni Metuktire je medzinárodne známou osobnosťou, ktorá je symbolom boja za záchranu dažďových pralesov a kultúry tamojších pôvodných obyvateľov.

Náčelník je od 12. mája na trojtýždňovom turné po Európe. Podľa pracovného programu sa má stretnúť s najvyššími predstaviteľmi šiestich európskych štátov, s pápežom a so zástupcami neziskových organizácií a médií. Jeho cieľom je vyzbierať milión eur na lepšiu ochranu amazonskej rezervácie Šingu - kde žije mnoho domorodých kmeňov - pred drevorubačmi, farmármi a požiarmi.

V Bruseli 87-ročný náčelník oslovil mladých ľudí na začiatku ich protestného pochodu v centre Bruselu. Potom ho prijal primátor mesta Philippe Close a vo večerných hodinách sa zúčastní v Bruseli na konferencii o boji amazónskych kmeňov proti masovému odlesňovaniu.

Bruselčania chcú doposiaľ najväčší klimatický pochod uskutočniť 24. mája, len dva dni pred voľbami do Európskeho parlamentu. V tejto deň sa po celom svete uskutočnia mnohé protestné pochody v rámci študentskej iniciatívy Piatky pre budúcnosť.

Spravodajca TASR Jaromír Novak