Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Brazílsky prezident bol podľa médií pozitívne testovaný na koronavírus

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro si napráva ochranné rúško na zabránenie šíreniu nového koronavírusu ako sa rozpráva so svojimi stúpencami pri odchode z oficiálnej rezidencie v Brasilii 21. mája 2020. Brazília za posledných 24 hodín zaznamenala ďalších 1188 úmrtí na chorobu COVID-19 spôsobovanú novým koronavírusom, čím celkový počet obetí epidémie v krajine prekročil hranicu 20.000. S prudko rastúcou krivkou infikovaných a úmrtí sa Brazília so svojimi 210 miliónmi obyvateľov z hľadiska celkového počtu prípadov v celosvetovom meradle dostala na tretie miesto - za Spojené štáty a Rusko. Foto: TASR/AP

Brazília je po USA pandémiou druhým najviac zasiahnutým štátom na svete. Podľa najnovšej bilancie evidujú v krajine 65.487 úmrtí a 1,6 milióna nakazených.

Rio de Janeiro 7. júla (TASR) - Brazílsky prezident Jair Bolsonaro bol podľa správ miestnych médií pozitívne testovaný na nový koronavírus SARS-CoV-2. Informoval o tom v utorok rakúsky denník Kurier.

Bolsonaro momentálne po treťom testovaní v poradí očakáva ešte výsledky testu druhej vzorky, uviedol spravodajský portál Band.

Brazílska vláda správy o tom, že Bolsonaro sa nakazil novým koronavírusom, zatiaľ nevyvrátila ani nepotvrdila.

Jair Bolsonaro, ktorý mal v marci 65 rokov, v pondelok uviedol, že má typické symptómy ochorenia COVID-19, napríklad horúčku. Dodal tiež, že užíva prípravok proti malárii hydroxychlorochín.

Koronavírusovú pandémiu Bolsonaro od začiatku bagatelizoval a označil ju za "chrípočku". Pohrozil dokonca vystúpením zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a opakovane kritizoval prístup tamojších guvernérov zavádzajúcich reštriktívne opatrenia. Pre nezhody s prezidentom ohľadom prístupu k pandémii odstúpili už dvaja ministri zdravotníctva.

Brazílsky prezident nedodržiaval ani povinnosť nosiť ochranné rúško platnú v hlavnom meste Brazília a na stretnutiach so svojimi stúpencami nedodržiaval povinný odstup, objímal sa s nimi a podával si s nimi ruku.

Brazília je po USA pandémiou druhým najviac zasiahnutým štátom na svete. Podľa najnovšej bilancie evidujú v krajine 65.487 úmrtí a 1,6 milióna nakazených.