Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Brazílsky prezident odsúdil inváziu na Ukrajinu

Brazílsky prezident Luiz Inacio Lula da Silva, v utorok 18. apríla 2023. Foto: TASR/AP

Lula na večeri s rumunským prezidentom Klausom Iohannisom povedal, že sa musí spojiť skupina neutrálnych krajín, aby pomohla sprostredkovať mier medzi Ruskom a Ukrajinou.

Brazília 19. apríla (TASR) - Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva odsúdil v utorok narušenie územnej celistvosti Ukrajiny Ruskom. Znova tiež vyzval na ukončenie vojny, hoci jeho mierovú iniciatívu kritizuje ukrajinská vláda. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Lula na večeri s rumunským prezidentom Klausom Iohannisom povedal, že sa musí spojiť skupina neutrálnych krajín, aby pomohla sprostredkovať mier medzi Ruskom a Ukrajinou. Cez víkend vyvolalo vyhlásenie brazílskeho prezidenta pobúrenie západných spojencov, že dodávaním zbraní Ukrajine predlžujú boje.

V pondelok Lulu v Brazílii navštívil ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a poďakoval sa mu za mierové úsilie. Poznamenal, že Moskva a Brazília majú spoločné názory na vojnu na Ukrajine.

Kyjev návrh Lulu na sprostredkovanie mierových rokovaní kritizoval, pretože nezohľadňuje rozdiel medzi obeťou a útočníkom. V utorok pozval brazílskeho prezidenta na Ukrajinu, aby si osobne pozrel následky ruskej invázie.

Lulovo tvrdenie, že za vojnu môžu Rusko i Ukrajina, odmietla aj Európska únia. Podľa hovorcu Európskej komisie je všetka pomoc Ukrajine zameraná na jej oprávnenú obranu.